Špaldové bagety



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

350 g hladkej múky T-650, 150 g špaldovej celozrnnej hladkej múky, 1 lyžička soli, 1,5 dl vody, 1 vajíčko, 50 g Hery, kvások: 1 dl mlieka, 1 lyžička cukru, 1/2 kocky droždia***na posypanie: hrubozrnná soľ, celá rasca, sezamové, ľanové semienka

POSTUP PŘÍPRAVY

Z tohto cesta si môžete pripraviť aj žemle, sendvič, či toustový chlieb. Pečivko je vynikajúce a mäkkučké aj na ďalší deň.

Jednotlivé múky preosejeme, otruby, ktoré ostanú v sitku pridáme tiež, pridáme rovnú lyžičku soli, premiešame,
v prostriedku si urobíme priestor pre kvások,
vajíčko,
roztopené vlažné maslo,
vodu,
vypracujeme cesto - môžete si ho nechať vymiesiť aj v domácej pekárničke,
vymiesené cesto
poprášime hladkou múkou, zakryjeme a necháme kysnúť 1 a 1/2 hod.
Cesto po vykysnutí
preložíme na jemne pomúčenú dosku,
rozdelíme ho zvisle na polovicu a ešte priečne na polovicu - z každej časti vytvarujeme bagetu
každú časť prevrátime - tá časť, ktorá bola na spodku dosky, bude na vrchu, zatočíme ako rolku, cesto je pružné a nelepí, takže si nemusíte dosku veľmi múčiť, len podľa potreby
takto zrolovanú časť ešte dlaňami vyšúľame na doske do požadovanej dĺžky, ja som ich urobila trošku bacuľatejšie a kratšie
asi takéto - na šírku plechu,
z každej časti takto vytvarujeme bagetku, preložíme na plech vystlaný papierom na pečenie
nožnicami, alebo nožíkom urobíme zárezy (nožnicami to máte raz-dva) a necháme podkysnúť ešte 1 hodinu.
Medzitým si rúru vyhrejeme na 200° C, bagetky tesne pred vložením potrieme vodou, posypeme hrubou soľou, rascou, sezamom - podľa chuti a pečieme ich asi 12-13 min. dozlatista.
Pečivko po upečení necháme vychladnúť.
striedka po rozlomení
a po rozkrojení.
Tieto žemličky som piekla už skôr, vyšlo mi z celej dávky 8 kúskov.