Celozrnné rožteky z domácej pekárne - moje vlastné vymyslené



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

600 g celozrnná múka /je na foto - stredná celozrnná/, 250 ml vlažné mlieko, 1 vajíčko, 30 ml rozpustené maslo, 1 sušené droždie, soľ / podľa chuti , kto má rád slanšie, dá viacej. ja som dala cca 2 kávové lyžičky, takže sú slanšie/, cukor - troška - 1 kávová lyžička Na potretie - 1 vajíčko a trocha mlieka - rozšľahať Množstvo a zloženie surovín som si vymyslela podľa seba, možno tu už taký recept je, ale ja som nehľadala.

POSTUP PŘÍPRAVY

Do pekárne postupne dávame:
1. mlieko
2. vajíčko
3. rozpustené malo
4. múka
5. soľ
6. cukor
7. kvasnice

Zatvoríme a dáme vymiesiť cesto.

Inak nezľaknite sa, ale cesto sa po vytiahnutí trocha lepí -ale ja som už múku nepridávala, aby neboli tuhé

suroviny
keď je cesto vykysnuté, vysypeme ho na pomúčenú dosku /použila som klasickú polohrubú - ale len toľko, aby sa cesto nelepilo na dosku/. Už som s ním ďalej nerobila nič, len som si ho rozkrojila na 2 polovice a tie zasa na dalšie 2 polovice, až som ich mala 16 /ja som teda urobil 8 malých a 4 veľké kopčeky/. Potom som každý kopček rozvaľkala na placku/zabudla som fotiť/ - ale veľkosťou to bolo asi ako keď položíte ruku na stôl a zakryjete s ňou cesto/. a každú placku som pekne zrolovala do šulčeka. Asi takto.
Potom som rožteky poukladala na plech / super sa hodi takato silikonova podložka/ a nechala som asi 10 min podkysnúť.
Potom som rožteky potrela vajíčkom rozmiešaným s trochou mlieka a šup do rúry
Piekla som asi 10-15 min na 180 stupňov. Záleží od veľkosťi rožtekov, tak to treba sledovať a keď sú pekné hnedkavé, tak vytiahnuť
podľad dovnútra - Sama som bola prekvapená, ale sú úplne mäkunké a chutné A zistila som, že sa dajú robiť takto isto i klasické rožteky, len dáte miesto celozrnnej múky polohrubú /prípadne 300 g. hladká, 300 polohrubá/