Daktyla - grécky chlieb



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

350 g hladkej múky T-650, 75 g celozrnnej múky (stredná-špeciál), 75 g hladkej kukuričnej múky, 1 zarovnaná lyžička soli, 225 ml vody, 1 lyžica olivového oleja, 1 lyžica tekutého medu, 1 lyžica mlieka***kvások: 1 dl teplej vody, ½ kocky droždia (alebo 2 lyžičky sušeného), 1 lyžička cukru*** na potretie mlieko a na posypanie sezamové semienka

POSTUP PŘÍPRAVY

Tradičný grécky domáci chlebík, ktorý sa pred jedením láme na malé kúsky. Jednotlivé diely cesta som ešte potrela olivovým olejom - dajú sa takto ľahšie od seba oddeliť. Upravila som si len množstvo vody a skrátila čas kysnutia na plechu - pri prvom pokuse sa mi cesto zlialo a upiekol sa ako klasický chlebík. Síce nižší, ale nám to vôbec nevadilo. Cesto som miesila ručne, ale môžete si ho pripraviť aj v domácej pekárničke.

Kvások: do teplej vody rozmrvíme droždie, pridáme cukor, premiešame a necháme postáť aspoň 10 min. Jednotlivé múky preosejeme do misy, otruby, ktoré ostanú v sitku, pridáme tiež, pridáme soľ, premiešame,
použila som túto kukuričnú hladkú múku,
pridáme kvások,
vodu,
olej,
med -tekutý a izbovej teploty,
mlieko,
vypracujeme cesto, najprv vareškou, ak to pôjde ťažšie, tak cesto spojíme ručne, domiesime už vareškou, alebo si ho pripravte v domácej pekárničke,
posypeme hladkou múkou a necháme kysnúť 90 min.
Vykysnuté cesto preložíme na pomúčenú dosku,
prevrátime a vytvarujeme do podlhovastého bochníka,
nakrájame ho na 6 dielov,
na dosku si ešte nasypeme múku a každý diel v nej zľahka vyváľame, aj boky,
vytvarujeme na približne rovnaké podlhovasté bochníčky,
preložíme ich po jednom na plech, ktorý sme vystlali papierom na pečenie, každý diel bochníčka z boku zľahka potrieme olivovým olejom, aby sa cesto nezlialo
takto naskladané bochníčky
postláčajte zbokov, aby chlebík držal tvar a vyhupol viac do výšky (stlačila som ho ešte raz, asi po 15-tich min. počas kysnutia), zakryjeme utierkou a necháme kysnúť 30-35 min.
Chlebík (aj po bokoch), poriadne potrieme mliekom, ale až pred vložením do rúry, posypeme sezamom a pečieme pri teplote 200° C, približne 10 min.
Upečený chlebík necháme vychladnúť.
Striedka pri lámaní chlebíka
a po nakrájaní.