Daktyla - grécky chlieb

POTŘEBNÉ PŘÍSADY
350 g hladkej múky T-650, 75 g celozrnnej múky (stredná-špeciál), 75 g hladkej kukuričnej múky, 1 zarovnaná lyžička soli, 225 ml vody, 1 lyžica olivového oleja, 1 lyžica tekutého medu, 1 lyžica mlieka***kvások: 1 dl teplej vody, ½ kocky droždia (alebo 2 lyžičky sušeného), 1 lyžička cukru*** na potretie mlieko a na posypanie sezamové semienka
POSTUP PŘÍPRAVY
Tradičný grécky domáci chlebík, ktorý sa pred jedením láme na malé kúsky. Jednotlivé diely cesta som ešte potrela olivovým olejom - dajú sa takto ľahšie od seba oddeliť. Upravila som si len množstvo vody a skrátila čas kysnutia na plechu - pri prvom pokuse sa mi cesto zlialo a upiekol sa ako klasický chlebík. Síce nižší, ale nám to vôbec nevadilo. Cesto som miesila ručne, ale môžete si ho pripraviť aj v domácej pekárničke.
 |
Kvások: do teplej vody rozmrvíme droždie, pridáme cukor, premiešame a necháme postáť aspoň 10 min. Jednotlivé múky preosejeme do misy, otruby, ktoré ostanú v sitku, pridáme tiež, pridáme soľ, premiešame, |
 |
použila som túto kukuričnú hladkú múku, |
 |
pridáme kvások, |
 |
vodu, |
 |
olej, |
 |
med -tekutý a izbovej teploty, |
 |
mlieko, |
 |
vypracujeme cesto, najprv vareškou, ak to pôjde ťažšie, tak cesto spojíme ručne, domiesime už vareškou, alebo si ho pripravte v domácej pekárničke, |
 |
posypeme hladkou múkou a necháme kysnúť 90 min. |
 |
Vykysnuté cesto preložíme na pomúčenú dosku, |
 |
prevrátime a vytvarujeme do podlhovastého bochníka, |
 |
nakrájame ho na 6 dielov, |
 |
na dosku si ešte nasypeme múku a každý diel v nej zľahka vyváľame, aj boky, |
 |
vytvarujeme na približne rovnaké podlhovasté bochníčky, |
 |
preložíme ich po jednom na plech, ktorý sme vystlali papierom na pečenie, každý diel bochníčka z boku zľahka potrieme olivovým olejom, aby sa cesto nezlialo |
 |
takto naskladané bochníčky |
 |
postláčajte zbokov, aby chlebík držal tvar a vyhupol viac do výšky (stlačila som ho ešte raz, asi po 15-tich min. počas kysnutia), zakryjeme utierkou a necháme kysnúť 30-35 min. |
 |
Chlebík (aj po bokoch), poriadne potrieme mliekom, ale až pred vložením do rúry, posypeme sezamom a pečieme pri teplote 200° C, približne 10 min. |
 |
Upečený chlebík necháme vychladnúť. |
 |
Striedka pri lámaní chlebíka |
 |
a po nakrájaní. |