Špaldový chutný ovocný koláč (zdravá výživa)
POTŘEBNÉ PŘÍSADY
špaldová krupica 110 g špaldová celozrnná múka 110 g, trstinový tmavý cukor (jedno aký, či kryštál alebo jemný alebo múčka) 200 g, z cukru odelíme 30 g zamiešame do vyšľahaného snehu z bielkov, 6 vajec, maslo 140 g, 3 lyžice teplej vody, bio prášok do pečiva (natural bez fosfátov) 1,5 čaj. lyžičky, kôra z jedného citróna, prírodná mletá vanilka podľa chuti (asi pól čaj. lyžičky), asi 3/4kg ovocia (maliny alebo čučoriedky, jahody môže byť aj mrazené alebo zavárané), podľa vlastnej chuti, mne chutia najviac čučoriedky.
POSTUP PŘÍPRAVY
Maslo vymiešame s cukrom, postupne pridáme 3 lyžice vody, postrúhanú kôru s citróna,pomletú vanilku a 6 žlkov, všetko do penista vymiešať. Špaldovú múku so špaldovou krupicou zmiešame s kypriacim práškom a zmiešame už s vymiešaným maslom a cukrom. Potom pridáme 6 vyšľahaných bielkov s cukrom a pomaly zmiešame a masu vylejeme na maslom vymastený a posypaný pekáč alebo zapekaciu porcelánovú misu, môže byť aj oválny(pekáč nech je ten najmenší aby nám koláč bol vysoký ,lebo vo veľkom pekáči je nízky koláč, a ovocia by sme potrebovali asi kilogram).
Na povrch rovnomerne vysypeme ovocie (pokiaľ je mrazené tak ho nerozmrazujeme, a zavaraninu necháme odkvapkať). Pečieme vo vyhriatej rúre asi 30 až 40 minút podľa typu rúry na 180C. Skúšame s ostrou špaiglou či je už upečený koláč.
Tento koláč je pre všetkých ktorí sa stravujú zdravo a potrebujú niečo vinikajúce a zdravé bez chemických prísad.(Za chemické prísady považujem aj vanilínový cukor, prášok do pečiva, čiastočne aj biely práškový cukor ).
Prajem dobrú chuť .