Sviatočná bábovka s nutelou



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

250 g masla, 250 g jemného kryštálového cukru, 5 vajec, štipku soli, 500 g polohrubej múky, 1 vrecúško prášku do pečiva, 250 ml mlieka, 1 lyžicu pomarančového alebo vajcového likéru, 200 g nutelly, práškový cukor na posypanie.

POSTUP PŘÍPRAVY

Maslo, cukor a vajcia šľaháme, až vznikne hustý, hladký a napenený krém. Múku preosejeme, zmiešame zo soľou, práškom do pečiva a striedavo spolu s mliekom pridávame za stáleho miešania do vyšľahanej zmesi. Časť cesta odoberieme /trochu menej ako polovicu/ a vymiešame s nutellou, do svetlého cesta pridáme likér. Veľkú bábovkovú formu vymastíme tukom, vysypeme polohrubou múkou a nalejeme do nej svetlé cesto. Pridáme tmavé cesto a zľahka, špirálovito pomiešame, aby sa vytvorila vzorka. Vložíme do predhriatej rúry a pri miernejšej teplote pečieme 60 minút /keď zapichneme do bábovky drevenú špajdľu a zostane čistá, môžeme ju vybrať – už je prepečená aj zvnútra./
Dobrá rada: Časť mlieka môžeme nahradiť aj šľahačkou, namiesto nutelly môžeme dať kakao a trochu rumu /pre deti rum nie!/ alebo kúsky orieškového nugátu.