Voňavá vianočka



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

500 g polohrubej múky, soľ, 50 g droždia, 1 lyžica cukru, 1 lyžica hladkej múky, 250 ml mlieka, 180 g masla, 100 g práškového cukru, 1 vanilínový cukor, 3 žĺtky, štipka muškátového kvetu, 50 g hrozienok, 100 ml rumu, 50 g mandľových lupienkov, 1 vajce, práškový cukor na posypanie.

POSTUP PŘÍPRAVY

Postup:

1. Z vlažného mlieka, lyžice múky, lyžice cukru a droždia pripravíme kvások. Preosiatu múku so štipkou soli zmiešame s vykysnutým kváskom, pridáme práškový a vanilínový cukor, maslo, žĺtky, muškátový kvet, hrozienka naložené v rume a utierkou a necháme na teplom mieste kysnúť 2 hodiny.
2. Cesto rozdelíme na deväť dielov, z ktorých vyvaľkáme valčeky. Najprv do vrkoča spletieme štyri, potom tri a nakoniec dva valčeky. Zo spletených prameňov poskladáme vianočku a ešte necháme 30 minút kysnúť.
3. Vianočku potrieme rozšľahaným vajcom, ozdobíme mandľovými lupienkami. Vo vyhriatej rúre upečieme do zlatohneda. Elektrická rúra: 180 C, teplovzdušná rúra: 160 C, plynová rúra: stupeň 3 – 4, čas pečenia: 30-40 minút. Necháme vychladnúť do druhého dňa a pred podávaním pocukrujeme.vypracujeme najprv vareškou, potom rukami hustejšie cesto, ktoré prikryjeme