Jemná paštrnáková polievka



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

400 g až 500 g paštrnáku, 1 cibuľu, 1 väčší pór, 2 väčšie zemiaky, 2 lyžice oleja a kúsok masla na zjemnenie, 1 lyžičku karí korenia, 1,5 až 2 l kuracieho vývaru /z kocky/, soľ, 1 téglik smotanového /alebo obyčajného/ bieleho jogurtu, za hrsť posekaných pistácií na ozdobu /nemusia byť/.

POSTUP PŘÍPRAVY

Na oleji speníme očistenú a posekanú cibuľu a postupne pridáme ostatnú očistenú a pokrájanú zeleninu – pór, paštrnák a zemiaky. Posypeme ju karí práškom, jemne posolíme, premiešame, podusíme asi 5 minút, potom podlejeme horúcim kuracím vývarom. Hrniec prikryjeme a pri zmiernenej teplote varíme, až všetka zelenina zmäkne. Potom ju zmixujeme, podľa potreby ešte ochutíme, dáme späť do hrnca, prehrejeme a zjemníme kúskom masla. Na tanieri ozdobíme lyžicou jogurtu a ak máme, aj posekanými pistáciami. Namiesto nich môžeme ozdobiť polievku tenkými kolieskami póru.