Ryžový nákyp so sušenými jablkami alebo slivkami



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

250 g ryže, soľ, 2 klinčeky, 1 lyžica oleja, 3 lyžice hery /masla Rajo/, 3 žĺtky, 2 lyžice hrozienok, 200 g sušených sliviek alebo jabĺk, škorica, 2 lyžice cukru, pomarančová kôra, 3-5 bielkov na sneh, tuk na vytretie formy, tuk na pokvapkanie nákypu, práškový a vanilínový cukor na posypanie

POSTUP PŘÍPRAVY

1. Prebratú ryžu prepláchneme, zalejeme dvojnásobným množstvom vody, pridáme soľ, klinček, tuk, prikryjeme a pomaly dusíme na slabom ohni alebo v rúre. (Nákyp môžete urobiť aj z ryže, ktorá vám ostala z predchádzajúceho dňa). Uvarenú ryžu necháme vychladnúť.
2. Deň vopred si môžete pripraviť aj slivky či jablká: Opláchneme ich v studenej vode, potom zalejeme trochou vody, pridáme kúsok škorice, klinček, trošku cukru a uvaríme ich do mäkka. Tuk vymiešame s cukrom a žĺtkami dopenista. Primiešame vychladnutú ryžu, umyté a osušené hrozienka a ocedené slivky. Dochutíme najemno nakrájanou pomarančovou kôrou. Napokon zľahka primiešame sneh z bielkov. Preložíme do dôkladne vytretého pekáča (formy), navrch poukladáme kúsky tuku a nákyp zapečieme.
3. Podávame horúci, posypaný práškovým a vanilínovým cukrom, prípadne ja mletou škoricou.