Posúchy z kyslého mlieka



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

500 g hladkej múky, 1 vajíčko, 3 dcl kyslého mlieka (kefírové mlieko), 1/2 lyžičky soli, 1 lyžička sódy bikarbóny

POSTUP PŘÍPRAVY

My sme doma tieto posúchy volali lokše. Neviem prečo, lebo na lokše sa to vôbec nepodobá, ale sú vynikajúce a ja ich strašne rada robím, keď je vonku sychravo. Sú báječnou večerou, ktorá super zasýti a fantasticky chutia s acidkom... mňam, vyskúšajte, príprava nie je nijako náročná. Najlepšie sú bezprostredne po upečení, ešte horúce, teplé...

Do misy si pripravíme múku, ktorú zmiešame so sódou bikarbónou a soľou
šup tam vajko a kyslé mliečko (ak nemáme, nahradí ho aj kyslá smotana, ale s tým mliečkom sa mi to zdá lepšie)
vypracujeme si mäkké cesto. To cesto musí byť fakt mäkké, radšej vlhkejšie, ale v žiadnom prípade nesmie byť tuhé, inak nebudú posúchy chutné. Necháme odpočinúť 1/2 hodiny
Odstáte cesto si rozdelíme na 5 bochníčkov
Vyvaľkáme si nie príliš tenké kruhy. Ja som zvykla ešte na panvici prstami trochu roztiahnuť cesto na požadovanú veľkosť
Panvicu vymastíme olejom a vyprážame z jednej a z druhej strany. Ide to rýchlo, šup, šup
.. z druhej strany
horúce kladieme na tanier a vkladáme čakajúcim hladošom do rúk. Na tanieri si ich potierame masielkom, ktoré sa hneď roztopí, je to mňááááám. A k tomu samozrejme to vychladené acidko.
Najmenší Lukáško v akcii papania
Jeho braček Samko... ostatní členovia rodiny sa nechceli fotiť :)))).