Posúchy z kyslého mlieka

POTŘEBNÉ PŘÍSADY
500 g hladkej múky, 1 vajíčko, 3 dcl kyslého mlieka (kefírové mlieko), 1/2 lyžičky soli, 1 lyžička sódy bikarbóny
POSTUP PŘÍPRAVY
My sme doma tieto posúchy volali lokše. Neviem prečo, lebo na lokše sa to vôbec nepodobá, ale sú vynikajúce a ja ich strašne rada robím, keď je vonku sychravo. Sú báječnou večerou, ktorá super zasýti a fantasticky chutia s acidkom... mňam, vyskúšajte, príprava nie je nijako náročná. Najlepšie sú bezprostredne po upečení, ešte horúce, teplé...
 |
Do misy si pripravíme múku, ktorú zmiešame so sódou bikarbónou a soľou |
 |
šup tam vajko a kyslé mliečko (ak nemáme, nahradí ho aj kyslá smotana, ale s tým mliečkom sa mi to zdá lepšie) |
 |
vypracujeme si mäkké cesto. To cesto musí byť fakt mäkké, radšej vlhkejšie, ale v žiadnom prípade nesmie byť tuhé, inak nebudú posúchy chutné. Necháme odpočinúť 1/2 hodiny |
 |
Odstáte cesto si rozdelíme na 5 bochníčkov |
 |
Vyvaľkáme si nie príliš tenké kruhy. Ja som zvykla ešte na panvici prstami trochu roztiahnuť cesto na požadovanú veľkosť |
 |
Panvicu vymastíme olejom a vyprážame z jednej a z druhej strany. Ide to rýchlo, šup, šup |
 |
.. z druhej strany |
 |
horúce kladieme na tanier a vkladáme čakajúcim hladošom do rúk. Na tanieri si ich potierame masielkom, ktoré sa hneď roztopí, je to mňááááám. A k tomu samozrejme to vychladené acidko. |
 |
Najmenší Lukáško v akcii papania |
 |
Jeho braček Samko... ostatní členovia rodiny sa nechceli fotiť :)))). |