Čokoládový croissant



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

600 g hl. múky, 1/2 l mlieka, 1 droždie, 5 g soli, 30 g masla, 2 vajcia, 60 g práškového cukru,
maslová kocka - 400 g masla (hera), trochu hladkej múky

POSTUP PŘÍPRAVY

Pridávam "svoj" receptík na croissanty, sú úplne božské, keď sú čerstvé. Ak ich neskonzumujete hneď, odporúčam ich dať do mrazničky a vyberať podľa potreby. Dávka, ktorú uvádzam, je na dva plechy, je ich naozaj veľa, preto ak chcete piecť len pre seba, odporúčam robiť z polovičnej dávky. Ja som tentokrát robila z plnej dávky, lebo polovicu som si schovala na týždeň do mrazáku na stretnutie detičiek narodených v apríli 2005 :)))).
Takže - kuk na obrázkový postup:

V mise rozmiešame droždie s trochou vlažného mlieka (nerobíme kvások!), pridáme hladkú múku, soľ, mäkké maslo, cukor, vajcia. Všetko dobre premiesime a pridáme podľa potreby mlieko (pravdepodobne nespotrebujete celú dávku, ktorá je uvedená), len tak, aby vzniklo cesto tuhšej konzistencie.
Z masla a hladkej múky vypracujeme tukovú kocku. Múky pridáte toľko, aby vzniklo mastné cesto, nie moc.
... asi takéto
Kysnuté cesto vyvaľkáme na obdĺžnik, tukovú kocku položíme doprostred a preložíme cez ňu cesto zo všetkých strán.
... takto nejako :)
Potom ho rozvaľkáme na obdĺžnik a preložíme na 3x. Tento postup zopakujeme trikrát.
... poskladané cesto
Po poslednom preložení necháme 1 hodinu odpočinúť v chladničke. Kľudne ho môžete nechať aj dlhšie, bude potom vláčnejšie a "vatovejšie"
Po vytiahnutí z chladničky vyzerá takto akosi...
Cesto vyvaľkáme a vykrajujeme trojuholníčky. Do stredu položíme náplň - ja robím zásadne čokoládové, takže podľa veľkosti trojuholníka dám buď jednu, alebo dve kocky čokolády (varovej, alebo horkej)
Zo širšej strany trojuholníka zrolujeme croissant.
Dáme na plech vystlaný papierom na pečenie, necháme ešte podkysnúť (tak do pol hodinky), potrieme rozšľahaným vajíčkom a pečieme pri 220°C, kým nebudú krásne zlatavé.
Vydržte, kým trošku vychladnú, aby potom nebolelo bruško! :))))
U mňa druhý plech po vychladnutí šiel ihneď do mrazničky a o týždeň sme si pochutnávali na aprílovskom stretku.... týmto zdravím všetky aprílčatá 2005 :)