Čokoládový croissant

POTŘEBNÉ PŘÍSADY
600 g hl. múky, 1/2 l mlieka, 1 droždie, 5 g soli, 30 g masla, 2 vajcia, 60 g práškového cukru,
maslová kocka - 400 g masla (hera), trochu hladkej múky
POSTUP PŘÍPRAVY
Pridávam "svoj" receptík na croissanty, sú úplne božské, keď sú čerstvé. Ak ich neskonzumujete hneď, odporúčam ich dať do mrazničky a vyberať podľa potreby. Dávka, ktorú uvádzam, je na dva plechy, je ich naozaj veľa, preto ak chcete piecť len pre seba, odporúčam robiť z polovičnej dávky. Ja som tentokrát robila z plnej dávky, lebo polovicu som si schovala na týždeň do mrazáku na stretnutie detičiek narodených v apríli 2005 :)))).
Takže - kuk na obrázkový postup:
 |
V mise rozmiešame droždie s trochou vlažného mlieka (nerobíme kvások!), pridáme hladkú múku, soľ, mäkké maslo, cukor, vajcia. Všetko dobre premiesime a pridáme podľa potreby mlieko (pravdepodobne nespotrebujete celú dávku, ktorá je uvedená), len tak, aby vzniklo cesto tuhšej konzistencie. |
 |
Z masla a hladkej múky vypracujeme tukovú kocku. Múky pridáte toľko, aby vzniklo mastné cesto, nie moc. |
 |
... asi takéto |
 |
Kysnuté cesto vyvaľkáme na obdĺžnik, tukovú kocku položíme doprostred a preložíme cez ňu cesto zo všetkých strán. |
 |
... takto nejako :) |
 |
Potom ho rozvaľkáme na obdĺžnik a preložíme na 3x. Tento postup zopakujeme trikrát. |
 |
... poskladané cesto |
 |
Po poslednom preložení necháme 1 hodinu odpočinúť v chladničke. Kľudne ho môžete nechať aj dlhšie, bude potom vláčnejšie a "vatovejšie" |
 |
Po vytiahnutí z chladničky vyzerá takto akosi... |
 |
Cesto vyvaľkáme a vykrajujeme trojuholníčky. Do stredu položíme náplň - ja robím zásadne čokoládové, takže podľa veľkosti trojuholníka dám buď jednu, alebo dve kocky čokolády (varovej, alebo horkej) |
 |
Zo širšej strany trojuholníka zrolujeme croissant. |
 |
Dáme na plech vystlaný papierom na pečenie, necháme ešte podkysnúť (tak do pol hodinky), potrieme rozšľahaným vajíčkom a pečieme pri 220°C, kým nebudú krásne zlatavé. |
 |
Vydržte, kým trošku vychladnú, aby potom nebolelo bruško! :)))) |
 |
U mňa druhý plech po vychladnutí šiel ihneď do mrazničky a o týždeň sme si pochutnávali na aprílovskom stretku.... týmto zdravím všetky aprílčatá 2005 :) |