DEDKOVE TATARCANE PIROHY*****



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

Hladká múka,pohánková múka,voda,soľ. Na plnku:varený zemiak,bryndza alebo tvaroh alebo kyslá kapusta údená slanina

POSTUP PŘÍPRAVY

Hladkú múku zmiešame s pohánkovou asi v pomere 4:1,pridáme soľ a toľko vody,aby vzniklo hustejšie cesto.Poriadne vypracujeme a rozváľkame ako na klasické pirohy.Radielkom pokrájame na rovnaké štvorce a plníme.Hodí sa bryndzovo zemiaková,tvarohová,ale aj kapustová plnka.Pirohy po pridaní plnky poriadne postláčame,aby nám pri varení nevyliezala z cesta a varíme vo väčšom množstve vriacej osolenej vody.Ked vyplávajú na povrch,necháme 3-4 minútky povrieť a scedíme.Polejeme vyškvarenou slaninkou,poprípade osolíme.
Podávame poliate kyslou smotanou alebo len so zakysankou.

Bolo to obľúbené jedlo nášho dedka a na východe sa podávalo ako miestna špecialita.

DOBRU CHUT

pohánková múka-na východe tatarčaná
rozvaľkané cesto,vykrajujem pohárom
naplnené osoleným hrudkovým tvarohom
uvarené,poliate vyškvarenou slaninkou a kyslou smotanou
alebo nepremiešané