Sirup z výhonkov smreka



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

na 5 l fľašu: zelené mladé výhonky zo smreka do 3-4cm, 1 kg kryš. cukru* ak pridávate ešte med-0,5l -aj menej podľa chuti

POSTUP PŘÍPRAVY

Včera ma navnadila Lucka a tak pridávam kompletný receptík sirupu ako ho robievam ja......
Zbierajú sa len tie slabozelené- viď obrázok.

Do 5 litrovej fľaše dáme vrstvu umytých odkvapkaných výhonkov, tie zasypeme cukrom, opäť vrstvu výhonkov a cukor a tak pokračujeme až je fľaša plná, previažeme ju celofánom a zagumičkujeme. Fľašu dáme na okenný parapet na slnečné miesto, kde ju necháme cca 2 týždne pokiaľ sa nezačne tvoriť hustá šťava. Šťavu precedíme cez plátno(gázu), zlejeme do fliaš a dáme na chladné miesto (alebo do chladničky). Kto chce môže pridať med, ale v tedy sa musí sirup variť. Scedený dáme do hrnca pridáme 0,5l medu (môžte aj menej podľa chuti) a varíme, kým sa nevytvorí pena. Potom odstavíme zlejeme do fľašky. Skladujeme v chlade. Na priedušky, kašeľ, zvyšuje imunitu, rozpúšťa hlieny, zmierňuje reumu, tíši bolesti končatín, svalov a zápaly šliach, podporuje prekrvenie kože. Užíva sa 1 polievková lyžica každé ráno. Ostatné foto doložím neskôr, keď budem robiť sirup. Tento je z minulého roku, tento je s medom.
Nazbierame si takého zelené výhonky
Začíname vrstviť: vrstva výhonkov, vrstva cukru ...
Pokračujeme s vrstvením, až do vrchu fľaše
Na vrch fľaše dáme celofán a zagumičkujeme. Postavíme na okenný parapet,alebo slnečné miesto cca 2 týždne. Cukor sa začne rozpúšťať a výhonky pustia šťavu.
Takto to vyzerá po 2 týždňoch, Scedíme cez gázu a dáme sirup to fľaše, držíme v chladničke.
Ešte jeden pohľad z vrchu. Pokiaľ je dobre uzatvorené - nesmie tam by žiadna pleseň, výhonky by mali vyblednúť, prípadne zmeniť farbu na hnedú.