Mladé smrekové výhonky ( med a kvapky proti kašľu )



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

mladé svetlozelené (mäkučké a hebké na dotyk, nesmú pichať) smrekové výhonky zbierané do polovice mája, vo vyšších polohách aj neskôr

POSTUP PŘÍPRAVY

***KAŠEĽ DLHOTRVAJÚCI***
umyté a a odkvapkané smrekové výhonky naložíme do pálenky alebo iného asi 40% alkoholu na tri týždne, potom zlejeme. podávame po 5 kvapkách na kocku cukru, kým sa stav nezlepší.

***MED NA PRIEDUŠKY***
350g výhonkov spariť 1litrom vriacej vody (môže sa povariť 10minút a tiež sa môže pridať jeden citrón) a nechať 2 dni lúhovať, potom pridať 1,5kg cukru a variť kým nezhustne nezhnedne, dať horúce do pohárikov a otočiť hore dnom

***BAČOVSKÝ NÁPOJ***
(2 porcie)
*3dl vody, *6 mladých výhonkov smrekových konárikov, *6cl citrónového sirupu, *8cl borovičky
*Postup: Mladé výhonky namočíme do vody na 12 hodín. Potom prhrejeme na 60°C, precedíme do miešacieho pohára, primiešame citrónový sirup a borovičku, necháme vychladnúť a nalejeme do pohárov.

***RÝCHLY SIRUPČEK***do 5l fľaše ukladáme striedavo výhonky a zasýpame cukrom až po vrch, zaviažeme celofánom, dáme na parapet až pustia šťavu, (približne za dva týždne) sedíme a môžme zmiešať s medom(vtedy sa musí prevariť) Skladujeme v chladničke, vydrží celú zimu aj dlhšie, ak sa neminie skôr :-) Presnejší postup pridala Henrieta K. (hkalinka) ID 52602, tak nakuknite k nej :-)

smrek obyčajný