Tvarohové koláče



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

600 g polohrubej múky, kôra z ½-ky väčšieho citróna, 60 g kryštálového cukru, 1 vanilkový cukor, štipka soli, 180 g Hery, 2 vajíčka, 1 dl mlieka***kvások: 1 dl mlieka, ½ kocky droždia, 1 lyžička cukru***na potretie: 1 vajíčko, lyžička cukru, dve lyžičky vody***tvarohová náplň: 250 g mäkkého tvarohu, 250 g hrudkovitého tvarohu, 4 lyžice kryštálového cukru, 2 balíčky vanilkového cukru, ovocie

POSTUP PŘÍPRAVY

Cesto na tieto koláčiky nekysne klasickým spôsobom, ale po vymiesení ho odložíme na 2 hod do chladničky. Upravila som si len množstvo múky, keďže som omylom miesto žĺtkov použila celé vajíčka. Výsledkom som bola veľmi milo prekvapená - cesto je ako perinka a keď si koláčiky odložíte po vychladnutí do uzavretej nádobky, budú aj na ďalší deň mäkkučké. Ako náplň môžete použiť tvaroh, mak, mak zmiešať s džemom, orechami, alebo na tvaroh naukladať hrozienka, ovocie, aj zavárané, alebo pridať džem.

Do misy preosejeme múku, pridáme cukor, vanilkový cukor, štipku soli, premiešame,
pridáme ešte nastrúhanú citrónovú kôru, znova premiešame,
pridáme kvások,
vajíčka,
mlieko a ***nakrájané maslo*** (nie roztopené),
vymiesime najprv rukou, potom vareškou, alebo použite šľahač s hnetacími hákmi, či domácu pekárničku, dôležité je, aby sa všetky prísady rovnomerne zmiešali, cesto nemusíte dlho miesiť,
posypeme múkou, prikryjeme a odložíme do chladničky na 2 hod.
Nakysnuté cesto vyberieme,
položíme na zľahka pomúčenú dosku, cesto si môžete ešte jemne posypať aj zvrchu, ale nie veľa, nemalo by sa lepiť
vyvaľkáme asi na 35x40 cm plát, koláčiky vykrojíme pohárom,
zvyšky cesta vyberieme, spojíme a vrátime späť do misy, nech nám ešte podkysne,do vykrojených kúskov silnejšie zatlačte dnom pohára (môžete tak urobiť na všetky kúsky, cesto si zachová tvar),
preložíme ich na plech vystlaný papierom na pečenie, necháme podkysnúť ešte 45 min, okraje potrieme rozšľahaným vajíčkom s vodou a cukrom, dvomi lyžičkami podávame plnky - ja som zmiešala mäkký tvaroh s hrudkovitým, pridala 4 lyžice cukru, 2 balíčky vanilkového cukru a nastrúhanú kôru z polky citróna
na niektoré kúsky som pridala ešte zamrazené čučoriedky a zľahka zatlačila do tvarohu,
čierne a červené ríbezle – kto ich chce mať sladšie, môže si ovocie ešte posypať kryštálovým cukrom, alebo až po upečení práškovým, alebo škoricovým cukrom.
Pečieme ich dozlatista pri teplote cca 190° C, približne 8 min, treba si to odsledovať.
Z celej dávky mi vyšlo 26 kúskov. *Dobrú chuť*