Dekoračné čokoládové lístky (k Schwarzwaldskej roláde)



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

200 g kvalitnej čokolády, najlepšie aspoň 70 %, 20 celých neporušených bobkových lístkov alebo lepšie čerstvých lístkov z ruží

POSTUP PŘÍPRAVY

Tieto dekoračné čokoládové lístky som vyrábala kvôli úžasnej Schwarzwaldskej roláde, ale pokojne sa dajú použiť na dekoráciu hocijakého dezertu.
Postup nižšie.

Najprv si pripravíme lístky. PRvýkrát som použila bobkové lístky, lenže nebola som s nimi spokojná. Zle sa mi z nich odlupovali hotové čokolístky, lámali sa a čokolístky sa nedali odlepiť jedným ťahom a bez toho aby sa poškodili. Druhýkrát som použila čerstvé ružové lístky a pracovalo sa s nimi veľmi dobre.
Pripravíme si čokoládu. Rozpustenie čokolády je celá veda. Ak chceme aby sa s ňou dobre pracovalo, treba ju správne temperovať, čo znamená preháňať teplotu hore dole ,-) čiže: Čo najkvalitnejšiu čokoládu nalámeme do ohňovzdornej misy a nad parou rozpustíme. Ešte skôr ako sa rozpustí všetka čokoláda misku zložíme z pary a za stáleho miešania mimo pary ju necháme schladiť na cca 35 C. To, že je čokoláda už schladená zistíme priložením lyžičky s čokoládou na dolnú peru. Ak zacítime chlad, má čokoláda správnu teplotu. Pri rozpúšťaní teploty musíme dávať pozor na to, aby sme ju príliš neohriali, zničili by sme ju...pret ju odstavujeme skôr ako sa úplne rozpustí, zvyšky čokolády sa rozpustia vplyvom okolitej rozpustenej čokolády.
Keď čokoládová poleva vychladne na cca 35 C, pomocou štetca natierame tenkú vrstvu čokolády na lístky. Ak je už poleva príliš hustá a nedá sa s ňou pracovať, opäť ju opatrne ohrejeme a potom za stáleho miešania ochladíme.
Po nanesení prvej vrstvy čokolády necháme lístky pri IZBOVEJ TEPLOTE úplne stuhnúť. Trvá to aj pol dňa, ale treba byť trpezlivý... V žiadnom prípade nevložiť do chladničky či mrazáku na urýchlenie tuhnutia. A prečo? Lebo keď čokoláda tuhne pri izbovej teplote, na záver je stabilná, neroztápa sa v rukách, dobre sa s ňou pracuje. Naopak - čokoláda z chladničky či mrazáku je termolabilná, v rukách sa hneď topí a zle sa s ňou robí. Takto pripravené lístočky sa veľmi zle odlepujú, keďže v teplých rukách sa čokoláda hneď roztápa.
Keď stuhne prvá vrstva čokolády, naniesieme druhú, hrubšiu (1 mm) vrstvu. Necháme úplne stuhnúť.
Takto opatrne odlepujeme zelené lístky od čokolády.
Detail na hotové čokolístky.
ešte jeden pohľad na čokolístky