*♥*Bosniaky (s celozrnnou múkou, pšenicou a orieškami)*♥*



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

400 g hladkej múky, 50 g grahamovej múky, 50 g celozrnnej pšeničnej múky, 300 g zemiakového pyré (roztlačené varené zemiaky), 1 PL kakaového prášku, 150 ml mlieka, 100 ml vlažnej vody, 2 kopcovité PL kyslej smotany, 2 PL oleja, 1,5 čL soli, 1 čL solčanky (nemusí byť), 1/2 kvasníc (čerstvých), 1 čL kryšt. cukru Doplnok (po vykysnutí) - 100 g kešu orieškov (hrubo mleté), 60 -80 g uvarenej celej pšenice (nemusí byť)

POSTUP PŘÍPRAVY

Buď cesto pripravíme v DP ako obvykle - v mojej idú napred všetky tekuté prísady a potom sypké. Dáme program CESTO a čakáme s vyloženými nohami, môžeme lúštiť krížovku a popíjať kávu :-)
Kto nemá, pripraví cesto bez DP, aj tak sa to dá, s použitím hnetača elektrického alebo ľudského faktora :-D

Pripravíme kvások z vlažného mlieka, cukru a kvasníc (5 min. nechať postáť). Do misy presejeme hladkú múku, pridáme grahamovú a celozrnnú, premiešame ich, v strede vyhĺbime jamku pre kvások. Po obvode misy na múku nasypeme soľ. Kvások vlejeme do jamky, začneme miesiť a počas toho pridáme smotanu, solčanku, olej a kakao (nemusíme ho dať, ak nechceme, je tam kvôli farbe cesta a inak ho necítiť) a postupne prilievame vodu. Vyhnetieme cesto asi ako na buchty, resp. o málo tuhšie.
Cesto necháme kysnúť na teplom mieste asi 1,5 - 2 hodiny.
Do vykysnutého cesta pridáme mäkké (vopred namočené a uvarené) celé pšeničné zrná, hrubo mleté kešu ( ja som ich len krátko mixla v mixéri) a hnetačom znova prehnetieme, aby sa pridávané ingrediencie čo najviac a rovnomerne rozptýlili v ceste. Znova necháme zakryté kysnúť aspoň 40 minút. Tu je hotové jemné cestíčko.
Cesto vyložíme na pomúčenú dosku, posypeme múkou a trocha si ho sformujeme. Ja som ho rozdelila na 2 časti, lebo bolo dosť veľké a takto sa s ním lepšie manipulovalo.
Cesto rozporcujeme na približne rovnaké kúsky ( cca 5 x 5 cm) a každý kúsok jemne prehnetieme a sformujeme do bochníčka. Musíme múčiť, lebo cesto je trocha lepivé.
Bochníčky kladieme na plech s PNP, ostrým nožom urobíme jemný zárez (aby nepraskali pri pečení a ostali pekné) a potom im už dáme kľud a pokoj, aby mohli ďalej podkysnúť. (Ja som to urobila zle - dala som ich napred podkysnúť a až potom som robila zárez - troška spľasli )
Takže pred narezaním ich treba troška potrieť vodou (kto chce, môže slanou vodou, sú potom chutnejšie), nakrojiť
a posypať semienkami podľa chuti... No a necháme ich zasa v kľude podkysnúť, lebo im to robí dobre :-D
Keď vidíme, že bosniačiky sa pekne zaokrúhlili, zväčšili sa, môžeme ich šupnúť do rúry vyhriatej na 200 °C. Piekli sa cca 18 - 20 minút. Treba si to postrážiť podľa rúry.
Vyložíme ich na mriežku, aby čím skôr vychladli ( v miestnosti )
No a môžeme sa pustiť do ochutnávania. Skutočne sú veľmi chutné, chrumkavé boli a dnes sú mäkkučké ako páper. Chceme ich mať zasa chrumkavé? Šup s nimi do rúry na 5 minút alebo chvíľu pod gril. Tu na rozkrojenom bosniaku vidieť štruktúru... aj prekrojené zrnká pšenice vidno, aj oriešky. Fakt dobré! :-)