Mravenisko torta.
POTŘEBNÉ PŘÍSADY
500 ml hladkej múky, 250 g Palmarín alebo iný tuk vhodný na pečenie, 250 ml kyslej smotany, 7 dcl pohár zavaraných višní alebo iného ovocia, múka na posýpanie Krém: 1 SALCO /uvarené/, 250-300 g masla /alebo Hera, Helia/ navrch: strúhaná čokoláda alebo čokoládová ryža alebo čokoládová poleva
POSTUP PŘÍPRAVY
(-:
|
Palmarín alebo iný tuk si nenecháme zmäknúť, ale ho nahrubo nastrúhame. |
|
Potom si múku, tuk a kyslú smotanu rýchlo vymiesime na hladké cesto, ktoré dáme na 30 minút do chladničky. |
|
Višne necháme medzitým dobre odkvapkať. |
|
Z vychladnutého Salca a masla /alebo Hery, Helie/ vyšľaháme krém a odložíme do chladničky. |
|
Cesto na pomúčenej doske vytvarujeme do valca a rozdelíme na 15 približne rovnakých dielikov. |
|
Na múkou posypanej doske rozvaľkáme postupne z každého dieliku obdĺžnik /maximálna dľžka je veľkosť plechu, na ktorom sa cesto bude piecť/, hrúbka je asi ako na domáce rezance do polievky (-:, poukladáme odkvapkané višne a stočíme do roládky, ktorú uložíme na plech vystlaný papierom na pečenie. |
|
Pred pečením. Pečieme na 180 stupňov asi 20-25 minút dozlata. |
|
Upečené necháme dobre vychladnúť. |
|
A začíname stavať mravenisko. Na začiatok si uložíme 5 roládiek tesne vedľa seba. |
|
Natrieme krémom /ja som použila vrecko na zdobenie, aby som "vyšpárovala" aj medzery a potom som to nožom vyhladila/. |
|
Položíme 4 roládky a znovu ponatierame dobre krémom. |
|
Uložíme 3 roládky a natrieme... |
|
... 2 roládky a znovu natrieť... |
|
Navrch položíme ešte jednu roládku. |
|
Vrch aj boky potrieme zvyšným krémom a necháme asi na 1/2 hodinku do chladničky |
|
Povrch aj boky môžeme posypať strúhanou čokoládou alebo čokoládovou ryžou. Ja som ju obliala čokoládovou polevou a dozdobila mravcami urobenými zo zvyškov čokoplastelíny. |
|
Torta na reze... |
|
...a ešte jeden pohľad... Dobrú chuť! (-: |