Bábovka na slávnostné chvíle

POTŘEBNÉ PŘÍSADY
4 celé vajíčka * 1 pudingový vanilkový prášok * 1 vanilkový cukor * štvrť litra kryštálového cukru * 1 sladká šľahačka * 1 dcl oleja * pol litra hladkej múky špeciál * 1 prášok do pečiva * 1 kopcovitá lyžica kakaa * 2 PL silnej instantnej kávy * tuk a múka do formy
POSTUP PŘÍPRAVY
Milé mamičky, ospravedlňujem sa za kvalitu fotiek, túto bábovku som piekla večer, takže fotky sú kvalitou nič moc a zrovna tak isto sa ospravedlňujem aj za chýbajúcu fotku rozkrojenej bábovky, nakoľko bábovka s nami ešte len zajtra cestuje na chalupu.... takže zostáva nerozkrojená. Ale bábovka je chuťovo vynikajúca, príprava je absurdne jednoduchá, prípravu zvládnete za 10 minút a upečiete ju za rovnú hodinku. A to samozrejme neskolabujete nad horou špinavého riadu, bude to iba jedna misa a šľahacie metly.
 |
1. Do väčšej misy člupnete 4 celé vajíčka. |
 |
2. Do vajec nasypete štvrť litra kryštálového cukru, |
 |
3. vanilkový cukor, |
 |
4. celý pudingový vanilkový prášok, Zlatý klas, Zlaticu, čo len chcete a máte poruke, |
 |
5. a šľahačom šľaháte cesto asi 5-6 minút, pokiaľ nie je husté. |
 |
6. Potom pridáte pol litra hladkej múky, 1 šľahačkovú smotanu (ak ju zabudnete kúpiť, alebo Vám ju vychlípe nejaké domáce zvieratko, tak pridajte 2,5 dcl mlieka), ďalej 1 dcl oleja, |
 |
7. Nezabudnite na kypriaci prášok - bez neho by sa to nepodarilo a vyšľahajte dohladka. |
 |
8. Polovicu masy nalejte do vymazanej a posypanej formy. |
 |
9. Do druhej polovice pridajte 1lyžicu kakaa - bolo by ideálne, keby bolo kakao kvalitné. |
 |
10. a dve polievkové lyžice vychladnutej instatnej kávy horkej ako šľak. |
 |
12. Cesto nalejte na čakajúce nezafarbené cesto, |
 |
13. Vidličkou cesto trocha pošťuchajte, aby hnedé sadlo nižšie. Robte to jednoduchým úkonom ako keby ste vidličku zaborili do polovice cesta, a urobili zopár vlniek dookola celej formy. A viac sa toho ani nechytajte a rovno s budúcou bábovkou do rúry. Piekla som ju rovnú hodinu pri 200 stupňoch a prikrytú alobalom. Alobalom prikrývam bábovky vždy a predídete tak zbytočným vrchným prihorencom :-))) |
 |
14. Práve sa tu manžel rehoce, že prečo robím na päťdňový chalupársky mulatčák "bábovku na slávnostné chvíle", že určite rozumnejšie by bolo urobiť utopencov a dať vychladiť desinu kozla do mrazáku. Nuž, tak sa idem nad tým zamyslieť..... dúfam to nebude bolieť. A tento tanier, to tiež nie je žiadny môj špičkový porcelán, ale keď teda chalupa, tak chalupa.... |