Tvarohový mazanec



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

4 lyžice hrozienok, 4 lyžice umu, 500 g hladkej múky (ja som dala 200 g polohrubej a 300 g hladkej 00), 2 prášky do pečiva, kôra z jedného citróna, 150 g mäkkého masla alebo margarínu, 3 vajíčka (ja som použila 6 žltkov), 150 g cukru, 1 vanilkový cukor, 500 g mäkkého tvarohu, 60 g sekaných mandlí (alebo lupienkov) a 10 g lupienkov na posypanie, 1 vajíčko na potretie

POSTUP PŘÍPRAVY

ez víkend som robila zabudnutý puding - môj predchádzajúci recept a ostalo mi 6 žĺtkov. Nemala som v pláne nič piecť, ale bolo mi ľúto ich vyhodiť, keďze zvyčajne to mám doma opačne - žĺtka miniem a bielka ostanú ,-)
Už pred Veľkou Nocou som natrafila na recept na Tvarohovy mazanec - celkom ma zaujal, i keď najprv som nad ním krútila nosom, keďže do neho nejde kvások ale prášok do pečiva. Príprava je preto veľmi rýchla a výsledok geniálny! Lahodný, voňavý a jemný mazanec, ktorý úžasne sviežo chutí po tvarohu, mňam!

Najprv si pripravíme všetky suroviny. Všetko z chladničky a zo studenej komory vytiahneme a necháme ohriať pri izbovej teplote. JA som tak urobila cca 2 hodiny vopred. Hrozienka zalejeme rumom a necháme nasiaknuť. Do misy preosejeme múku, prisypeme prášky do pečiva, kôru z jedného citrónu a premiešame. Do druhej misy dáme zmäknuté maslo, kryštálový aj vanilkový cukor a vajíčka. Vyšľaháme do svetlej peny. Potom pridáme tvaroh a zašľaháme.
Tvarohovú zmes spojíme s múkou, do cesta zapracujeme aj hrozienka aj s rumom a mandle.
Cesto spracuvávame najprv varechou, potom rukami. Rozdelíme na dve časti a vytvarujeme bochníky.
Rúru si predhrejeme na 190 C. Bochníky položíme na plech s papierom a navrchu narežeme do kríža.
Narezané bochníky potrieme rozšľahaným vajíčkom a posypeme mandľovými lupienkami. Vložíme do vyhriatej rúry.
Mazance pečieme najprv 20-25 minút pri 190 C, potom teplotu znížime na 150 C a dopekáme asi 15 minút. Mojej rúre to trvalo trochu dlhšie. To, či sú mazance upečené zistíme špajlou, keď ju pichneme zhora do mazanca. Pokiaľ je špajla vlhká a lepí sa na ňu cesto, pečieme ďalej. Mazanec, ktorý bol na plechu bližšie k dvierkam sa piekol pomaly, takže som ku koncu otočila plech, čo pomohlo tomu, aby sa dopiekol rovnako ako zadný mazanec. Upečené mazance presunieme na mriežku a necháme vychladnúť.