
POTŘEBNÉ PŘÍSADY
6 bielkov, 1/2 lyžičky soli, 250 g kryštálového cukru, 1/2 lyžičky vínneho kameňa, 1 lyžička vanilkového extraktu, maslo na vymastenie, 250 ml šľahačkovej smotany, bobuľové a tropické ovocie (jahody, černice a passion fruit)
POSTUP PŘÍPRAVY
Odteraz už budem vedieť čo zo zvyšnými bielkami! Tento dezert je slasť! Tentokrát ma však k jeho príprave nepriviedli zvyšné bielka ale kúpené ovocie. Do oka mi padli černice a passion fruit a potom som doma špekulovala čo vymyslim a spomenula som si na moju najobľúbenejšiu kuchársku knižku - Nigella Express, odkiaľ pochádza tento recept.
![]() |
Rúru predhrejeme na 220 C. Vo veľkej mise vyšľaháme bielky so soľou do tuha. Postupne pridáme 250 g cukru, potom vínny kameň a vanilkový extrakt a šľaháme, kým nie je sneh tuhý a lesklý. Plytky plech vymastime dôkladne maslom a rovnomerne naň rozotrieme snehovu hmotu. Pozor! Plech vymastite naozaj dokladne. JA som si chcela pomoct, pouzila som papier na pecenie, ktory som aj potrela maslom, ale nebol to dobry napad, z papiera ten puding nechcel ist vobec dole...najmä tie krajné časti. |
![]() |
Plech vložíme do rúry, zavrieme ju a hneď vypneme. Necháme v rúre cez noc bez otvorenia dvierok. V žiadnom prípade neotvárať! Toto odporúča Nigella a teraz moja skúsenosť. Rúru som nevypla hneď, ale nechala som ju asi 5 minut zapnutú. No a ráno? Bielka boli sice stuhnuté, ale viac menej naozaj ako puding. Surové bielka nemusim, takze som este zapla ruru na cca 150 C a nechala ju chvilku bezat, aby tie bielky predsa len stuhli viac. Treba to robit intuitivne, netreba to vsak prehnat, bielka musia byt vláčne, nie suché ako pusinka! |
![]() |
Pred podávaním preložíme na veľkú tácku - ja som však takú veľku nemala a keďže sa mi cesto prilepilo o papier, ani som ho nemohla preložiť ,-) Tesne pred podávaním ušľaháme šľahačku, natrieme ju na bielkový korpus a ozdobíme ovocím. Z passion fruti vydlabeme semiačka, černice umyjeme a jahody umyjeme a rozštvrtíme. Semiačka aj ovocie poukladáme na šľahačku. Rozkrojíme na 12 častí (3x4) JE to naozaj mňamka, brat včera skoro plakal od slasti ,-) |