Zabudnutý puding



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

6 bielkov, 1/2 lyžičky soli, 250 g kryštálového cukru, 1/2 lyžičky vínneho kameňa, 1 lyžička vanilkového extraktu, maslo na vymastenie, 250 ml šľahačkovej smotany, bobuľové a tropické ovocie (jahody, černice a passion fruit)

POSTUP PŘÍPRAVY

Odteraz už budem vedieť čo zo zvyšnými bielkami! Tento dezert je slasť! Tentokrát ma však k jeho príprave nepriviedli zvyšné bielka ale kúpené ovocie. Do oka mi padli černice a passion fruit a potom som doma špekulovala čo vymyslim a spomenula som si na moju najobľúbenejšiu kuchársku knižku - Nigella Express, odkiaľ pochádza tento recept.

Rúru predhrejeme na 220 C. Vo veľkej mise vyšľaháme bielky so soľou do tuha. Postupne pridáme 250 g cukru, potom vínny kameň a vanilkový extrakt a šľaháme, kým nie je sneh tuhý a lesklý. Plytky plech vymastime dôkladne maslom a rovnomerne naň rozotrieme snehovu hmotu. Pozor! Plech vymastite naozaj dokladne. JA som si chcela pomoct, pouzila som papier na pecenie, ktory som aj potrela maslom, ale nebol to dobry napad, z papiera ten puding nechcel ist vobec dole...najmä tie krajné časti.
Plech vložíme do rúry, zavrieme ju a hneď vypneme. Necháme v rúre cez noc bez otvorenia dvierok. V žiadnom prípade neotvárať! Toto odporúča Nigella a teraz moja skúsenosť. Rúru som nevypla hneď, ale nechala som ju asi 5 minut zapnutú. No a ráno? Bielka boli sice stuhnuté, ale viac menej naozaj ako puding. Surové bielka nemusim, takze som este zapla ruru na cca 150 C a nechala ju chvilku bezat, aby tie bielky predsa len stuhli viac. Treba to robit intuitivne, netreba to vsak prehnat, bielka musia byt vláčne, nie suché ako pusinka!
Pred podávaním preložíme na veľkú tácku - ja som však takú veľku nemala a keďže sa mi cesto prilepilo o papier, ani som ho nemohla preložiť ,-) Tesne pred podávaním ušľaháme šľahačku, natrieme ju na bielkový korpus a ozdobíme ovocím. Z passion fruti vydlabeme semiačka, černice umyjeme a jahody umyjeme a rozštvrtíme. Semiačka aj ovocie poukladáme na šľahačku. Rozkrojíme na 12 častí (3x4) JE to naozaj mňamka, brat včera skoro plakal od slasti ,-)