Jednoduché zeleninové fašírky



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

mrkva, zeler, cibula, hrasok (mrazeny alebo sterilizovany), struhanka, vajicka, jemne ovsene vlocky (nemusia byt), sol, mlete cier.korenie, paprika.

POSTUP PŘÍPRAVY

Zeleninove fasirky pre inspiraciu ako som si ich dnes vymyslela. kludne do nich mozete nastruhat tofu alebo tvrdy syr, menit zeleninu, ved fantazii sa medze nekladu. u nas boli takto lebo: a/ mala som otvorenu konzervu hrasku a nevedela,co s nou a b/ preto, lebo tieto fasirky chutia ako nasa oblubena zeleninova polievka zo struhanej zeleniny (mam aj v receptoch)

Mrkvu a zeler si nastruhame na slzickovom (jablkovom) struhadle. Ja som dala 1 vacsiu mrkvu a primerane mnozstvo zeleru, tak aby ho nebolo ovela viac ako mrkvy. podobne ako pri spominanej polievke mozete nahradit zeler kalerabom. Na masle si spenime na drobno pokrajanu cibulu, pridame nastruhanu zeleninu, poopekame a prikryte na malom ohni dusime do polomakka. netreba podlievat, staci pridat trosku viac masla, ked sa vam zda, ze by zelenina mohla zhoriet. najlepsie je pouzit teflonovu panvicu s pokrievkou.
K podusenej zelenine primiesame hrasok (samozrejme,ze ked pouzijete mrazeny, pridate ho na zaciatku,aby sa podusil so zeleninou). Zeleninovu zmes osolime, ochutime cier.korenim a paprikou.
K vychladnutej zeleninovej zmesi primiesame vajicka (ja som na spominane mnozstvo dala 2). Najlepsie je miesat rukou,aby sa hrasok trosku popucil. postupne do masy zapracujeme struhanku
a mozeme aj trochu jemnych ovsenych vlociek. masa ma byt stredne husta, aby sa z nej dali tvarovat fasirky, nemala by byt velmi vlhka ani prilis sucha.
rukami tvarujeme male fasirky (tie moje "dukatiky" mali asi 4cm priemer) a obalime ich v struhanke.
fasirky pecieme v rure alebo klasicky vyprazame na oleji. vyborne su so zemiakmi a hocijakym dresingom (napr. cesnakovym) alebo tatarkou alebo ku zemiakovemu privarku, salatu a pod.