
POTŘEBNÉ PŘÍSADY
3 PL masla, trocha oleja podľa potreby (asi 1 PL), 3 PL hladkej múky, 1/2 šľahačkovej smotany, 2 bujónové kocky (slepačie), 1čL vegety, 5 - 6 strúčikov cesnaku, 1 - 2 PL cesnaku medvedieho alebo pažítky
POSTUP PŘÍPRAVY
Maslo dáme roztopiť do hrnca a pridáme k nemu olej a hladkú múku. Popražíme, urobíme svetlú zápražku, ktorú zalejeme vývarom (bujónkocky prevarené s vodou alebo normálny vývar), pridáme vegetu a povaríme. Do vriacej polievky vlejeme smotanu, ktorú sme prešľahali metličkou s lyžičkou múky (aby neboli hrčky). Povaríme asi 5 minút. Do odstavenej polievky prelisujeme cesnak a pridáme posekané zelené bylinky.
Zoberieme si ostrý nôž a špicom vykrojíme kužeľ do žemle. Odklopíme ho a z vykrojenej žemle vydlabeme striedku (nie úplne, niečo treba nechať). Dutinu žemle naplníme polievkou, vydlabanú striedku a vrch žemle priložíme vedľa a prikusujeme k polievke.
![]() |
Čerstvo upečené žemle necháme trocha vychladnúť, alebo ak máme žemle z obchodu, dáme ich na pár minút do rozkúrenej rúry, aby boli chrumkavé... |
![]() |
vykrojíme kužeľ do žemle |
![]() |
z vykrojenej žemle vydlabeme striedku (nie úplne, niečo treba nechať) |
![]() |
Dutinu žemle naplníme polievkou, vydlabanú striedku a vrch žemle priložíme vedľa a prikusujeme k polievke. |
![]() |
Ale nemusí byť len v žemli... môže byť aj žemľa v nej :-DDD ale opečená |