*♥*Žemle s grahamovou múkou*♥*

POTŘEBNÉ PŘÍSADY
300 ml mlieka, (ak treba, tak ešte 50 ml vlažnej vody), 25 g masla, 1 čL soli, 1 čL kryšt. cukru, 450 g hladkej múky, 50 g grahamovej múky, 1/2 kocky droždia, rôzne semienka
POSTUP PŘÍPRAVY
xxx
 |
Prísady dáme do pekárne v patričnom poradí a necháme vymiesiť, alebo vymiesime robotom. |
 |
Cesto necháme kysnúť minimálne hodinu alebo aj dlhšie. |
 |
Vykysnuté |
 |
Potom cesto dáme na pomúčenú dosku |
 |
a rozkrájame na kúsky, ktoré prehnetieme a sformujeme do bochníčkov. |
 |
Necháme na doske prikryté čistou utierkou ešte asi pol hodiny.
Potom bochníčky premiestnime na plech s PNP, na povrchu ich trocha narežeme a potrieme ich slanou vodou. Posypeme semienkami (tekvica, slnečnica) |
 |
alebo takto (mak, ľan, sezam, tekvica) |
 |
a dáme piecť na strednú priečku rúry vyhriatej na 200 °C asi 20 - 23 minút. |
 |
Po vybratí z rúry žemle nenechávame na plechu, ale ich dáme chladnúť na mriežku, aby sa nezaparili. |
 |
Viem, tej grahamovej múky tam nie je veľa, ale chcela som pekné žemle a nechcela som, aby mi cesto hrozne dlho kyslo, som nemala moc času,,,Ale zato žemličky sú eňo-ňuňo. Naozaj to nie je samochvála :-), len sme skonštatovali. |
 |
A piekla som ich kvôli tejto krémovej cesnačke... |