Hovadzie na zelenine a zemiaky nakyslo podľa pani majstrovej

POTŘEBNÉ PŘÍSADY
zadné hovadzie maso*mrkva*petržlen*zeler*cibuľa*maslo*olej*ocot*vegeta*mčk*soľ*voda*mletá červená paprikana zemiaky nakyslo potrebujeme :zemiaky*bobkový list*nové korenie*celé čierne korenie*soľ*kyslá smotana*hladká múka*voda
POSTUP PŘÍPRAVY
Ďalší recept,ktorý som sa snažila naučiť od mojej nebohej babky.Ona sa ho zasa naučila u svojej pani majstrovej p.Kapustovej keď sa učila za krajčírku v Prešove.Takže osvedčený a asi aj 100 ročný :)).
 |
Zeleninu si očistíme a nakrájame.... |
 |
...masko naklepeme,možme posoliť,očiernokoreniť,ale nemusíme.... |
 |
...cibuľu si nakrájame nadrobno..... |
 |
...zemiaky si nakrájame najemno,zalejeme vodou a pridáme k nim celé čierne korenie-5 guličiek,nové korenie-asi 3 guličky a bobkový list asi 3 :)).....osolíme..... |
 |
...v tlakovom hrnci si dáme rozpustiť maslo asi 1/4 z 250 g a pridáme aj trochu oleja,aby nám maslo nehorelo....Kto nemá tlakový hrniec varí v tom čo má.... |
 |
....postupne poopekáme maso z každej strany,stačí aby sa zatiahlo... |
 |
...hotové maso vyberieme na tanier.... |
 |
...do výpeku dáme cibuľu a restujeme..... |
 |
...pridáme nakrájanú zeleninu a opekáme ďalej,kým to pekne nevonia..... |
 |
...posypeme mletou červenou paprikou a premiešame.... |
 |
...maso vrátime k zelenine a teraz ochutíme soľou,vegetou a mčk.Kto korenil rezne na začiatku,ten teraz nekorení.... |
 |
...maso zalejeme vodou podľa toho koľko chceme šťavy....Prikryjeme pokrievkou a varíme asi 30-40 minút.Moje potrebovalo 40 minút.... |
 |
...po 40 minútach odstránime pokrievku,ochutnáme a dokoreníme a pridáme ocot.Na začiatok jednu PL,ochutnáme a pridáme ďalšiu.Ja mám radšej kyslejšie tak ja som dala 4 PL octu.Necháme prevrieť a máme hotovo....Hustota omáčky záleží od množstva zeleniny,ktorú dáme do hrnca a ešte keď aj tak vieme,že to máme radšj hustejšie tak rezne pred opekaním obalíme jednou stranou v hladkej múke..... |
 |
...do uvarených zemiakov si nachystýme zátrepku.Kyslú smotanu zmiešame asi s 1 PL hladkej múky.... |
 |
....vylejeme to tam.... |
 |
...a miešame do zhustnutia a isto 15 minút.To som niekde čitala,aby bola múka uvarená.....U nás to máme radi kyslejšie,tak aj tu pridáme 1 PL octu.... |
 |
...mňam. |
 |
... |