Pečené - parené "MARYŠA BUCHTY"



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

* 600g pol.múka * 500ml mlieko * 4 PL kr.cukor * 1/2ML soľ * 1 kocka droždie * 150ml olej * .................. maslo a orechy/mak, tvaroh/ s pr.cukrom na posypanie ............... + džem do náplne / dobrý hustý naj naj slivkáč /

POSTUP PŘÍPRAVY

- vyslovene na žiadosť manžela ............. / a keďže narozbíjal i orechy - tak prečo nie ? :))) / .... receptík z kuchyne mojej maminy - u nás sa iné buchty nerobievajú - iba tieto /výýýnimočne parené/ , ... cestíčko je univerzálne - vhodné i na klasické parené buchty / ak tu takýto receptík - prosím - tolerujte mi ten moj, nech ho doma stále nehľadám/ ................... a kto má záujem, mrknite sa na postup :)

- z vlažného mlieka, trošky cukru a droždia necháme vykysnúť kvások
- vlejeme do ostatných surovín
- vypracujeme poriadne cesto do hladúčka - a necháme kysnúť caa 45 min
- krásne vykysnuté - prenesieme na vymúčenú prac. dosku - tam ho ešte ručne prehnetieme, aby sa prevzdušnilo /podsypeme trošku múkou samozrejme , aby sa nelepilo, lebo cestíčko je trošku redšej konzistencie / - nie zasa veľa - aby neboli tvrdé
- rozdelíme si na polovicu, aby sa s ním lepšie pracovalo
- cesto rozvaľkáme na hrúbku - no čo ja viem /robím od oka/ asi 0,8 cm ..... rozdelím po riadnej malej lyžičke lekváru
- voľné cesto preložm na polekvárované a pohárikom vykrajujem buchty ... žiadne štvorčeky a pod a pracné zamotávanie - pohárikom sa buchtička krásne uzatvorí a nič nevytečie
- ja si ich najskor všetky urobím - nech mám čas a buchtičky mi zatiaľ pekne podkysnú ... potom prvé urobené beriem a pracujem s nimi ďalej
- do širokého hrnca /panvice s pokrievkou/ dám 1 PL oleja ... nechám nech sa zohreje
- na zohriaty olej poukladám buchty
- a keď už ich mám zo spodu takto opečené /normálne vyskúšajte podvihnúť a mrk/ ... podlejem vodou
- a koľko vody ? - tak asi necelú 1/2 šálky na toto množstvo t.j. asi nejakých 0,5 cm od spodu ................. je to individualáne, totižto nedá sa presne napísať koľko presne /záleží aký máte veľký hrniec, koľko buchiet, aké sú veľké/ .... všetko je to iba o skúšaní a každý si musí prisposobiť
- zakryjem pokrievkou a parím caa 8 -10 min /záleží aké veľké buchty sú/ ... ale - prvých 5 min určite poklop neotvárať - buchty by padli... ak sa Vám medzitým voda vyparila - kľudne sa može doliať trošku ... ja ozaj iba po troške potom ... ale tých 8 min parenia rozhodne potrebujú .... hotové sú vtedy keď sa cesto nelepí, buchty sú nafúknuté a voda sa vyparila
- a vidíte - tu už sú krásne hotové ... stačí iba podobrať a odložiť na tácku ..... /moja mamina vždy vraví, že radšej tej vody menej a potom po tých 5 min doliať / - ako veľa vody ........... , hotové pichnem pár krát špáratkom
- a takto majú vyzerať - spodok chrumkavý, ľahulinké, nadýchané
- na foto je vačšia polovica už hotových buchiet ...... ja ich trošku premažem rozpusteným maslom - trošilinka
a hotové posypeme orechami, makom a pod - kto čo má rád ..... netvrdím, že je to jednoduchý recept, nie vždy sa vydaria i mne všetky /hlavne ak ich odokryjem skor ako treba - takže nič také nerobiť !!! / - ale ak sa vám vydaria - ..... nebíčko v papuľke ako sa vraví :) .......................... nenechajte sa odradiť prípadným neúspechom- ak by sa náhodou nevydarili - všetko je to iba prax a každý musí zistiť sám pri týchto buchtičkách koľko tej vody priliať