Syrový chlieb



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

500 g hladkej múky T-650, 1 a ½ lyžičky soli, 250 ml vody, 1 lyžica olivového oleja***kvások: 1 dl vody, ½ kocky čerstvého, alebo 2 lyžičky sušeného droždia, 1 lyžička cukru***300 g tvrdého syra (Ementál, Eidam, alebo Gouda - 200 g do cesta, 100 g na posypanie), provensálske bylinky, pizza korenie, olivy

POSTUP PŘÍPRAVY

Vynikajúci syrový chlebík s chrumkavou kôrkou.

Z teplej vody, cukru a droždia si pripravíme kvások - necháme ho postáť aspoň 10 min.
Do misy preosejeme múku, pridáme soľ, premiešame,
pridáme kvások, vodu,
olej,
a vymiesime vláčne cesto, zo začiatku je trošku hutnejšie,
ale vymiesením postupne zmení konzistenciu - asi na takúto,
cesto posypeme múkou, zakryjeme a necháme nakysnúť 1 a ½ hod.
Vykysnuté cesto preložíme na dosku, neprevracajte ho,
len trošku roztiahnite, pridáme najemno nastrúhaný syr - ja som ho strúhala rovno na cesto - asi 200 g (ak máte možnosť, môžete použiť aj syr výraznejšej orechovej chuti - v pôvodnom recepte sa uvádza syr Gruyère, alebo Čedar), zvyšných 100 g som si nechala na posypanie,
cesto som preložila z jednej strany na druhú
a potom ešte spodnú časť na vrchnú.
Chytíme za oba konce a vymiesime ako bochník,
keď sa začne lepiť o dosku, zakaždým podsypať múkou, ak sa vám cesto bude aj trhať, len ho poriadne premieste a podľa potreby podsypte múkou.
vymiesený bochník rozdelíme na 4 približne rovnaké časti,
necháme postáť aspoň 10 min. na pomúčenej doske
a potom každý jeden vyvaľkáme na hrúbku 0,5 cm na oválny tvar – dĺžkou by mal byť o trošku kratší, ako je šírka plechu
preložíme na plech vystlaný papierom na pečenie – po šírke, aby sa nám zmestili dva kúsky, nožíkom urobíme zárezy, najlepšie príborovým,
a zároveň ich trošku od seba roztiahneme.
Necháme podkysnúť ešte 45 min, až pred vložením do rúry poriadne potrieme vodou –jemne vtlačíme na kolieska nakrájané olivy (nemusia byť),
posypeme syrom, ja som ich ešte zľahka posypala rozmrveným provensálskym a pizza korením.
Pečieme pri teplote 190° C asi 15 min do zlatohneda, necháme chvíľku vychladnúť na mriežke a podávame ešte teplé.
Pre dcérku som piekla jednu placku bez olív a neposypávala syrom,
takto je upečený odspodu, je úžasne chrumkavý...
na ďalšiu som pridala olivy a posypala syrom,
a na ostatné dva - olivy, syr, koreniny – tie nám chutili najviac.
Keď som ho piekla prvýkrát, skúšala som rôzne kombinácie - aj bez olív, len posypaný syrom a koreninami.
Chlebík môžete papať tak, že si ho budete lámať po častiach, kde sú urobené zárezy. Výborne sa hodí aj ako chuťovka k červenému vínku. *Dobrú chuť a nazdravie*