Syrový chlieb

POTŘEBNÉ PŘÍSADY
500 g hladkej múky T-650, 1 a ½ lyžičky soli, 250 ml vody, 1 lyžica olivového oleja***kvások: 1 dl vody, ½ kocky čerstvého, alebo 2 lyžičky sušeného droždia, 1 lyžička cukru***300 g tvrdého syra (Ementál, Eidam, alebo Gouda - 200 g do cesta, 100 g na posypanie), provensálske bylinky, pizza korenie, olivy
POSTUP PŘÍPRAVY
Vynikajúci syrový chlebík s chrumkavou kôrkou.
 |
Z teplej vody, cukru a droždia si pripravíme kvások - necháme ho postáť aspoň 10 min. |
 |
Do misy preosejeme múku, pridáme soľ, premiešame, |
 |
pridáme kvások, vodu, |
 |
olej, |
 |
a vymiesime vláčne cesto, zo začiatku je trošku hutnejšie, |
 |
ale vymiesením postupne zmení konzistenciu - asi na takúto, |
 |
cesto posypeme múkou, zakryjeme a necháme nakysnúť 1 a ½ hod. |
 |
Vykysnuté cesto preložíme na dosku, neprevracajte ho, |
 |
len trošku roztiahnite, pridáme najemno nastrúhaný syr - ja som ho strúhala rovno na cesto - asi 200 g (ak máte možnosť, môžete použiť aj syr výraznejšej orechovej chuti - v pôvodnom recepte sa uvádza syr Gruyère, alebo Čedar), zvyšných 100 g som si nechala na posypanie, |
 |
cesto som preložila z jednej strany na druhú |
 |
a potom ešte spodnú časť na vrchnú. |
 |
Chytíme za oba konce a vymiesime ako bochník, |
 |
keď sa začne lepiť o dosku, zakaždým podsypať múkou, ak sa vám cesto bude aj trhať, len ho poriadne premieste a podľa potreby podsypte múkou. |
 |
vymiesený bochník rozdelíme na 4 približne rovnaké časti, |
 |
necháme postáť aspoň 10 min. na pomúčenej doske |
 |
a potom každý jeden vyvaľkáme na hrúbku 0,5 cm na oválny tvar – dĺžkou by mal byť o trošku kratší, ako je šírka plechu |
 |
preložíme na plech vystlaný papierom na pečenie – po šírke, aby sa nám zmestili dva kúsky,
nožíkom urobíme zárezy, najlepšie príborovým, |
 |
a zároveň ich trošku od seba roztiahneme. |
 |
Necháme podkysnúť ešte 45 min, až pred vložením do rúry poriadne potrieme vodou –jemne vtlačíme na kolieska nakrájané olivy (nemusia byť), |
 |
posypeme syrom,
ja som ich ešte zľahka posypala rozmrveným provensálskym a pizza korením. |
 |
Pečieme pri teplote 190° C asi 15 min do zlatohneda, necháme chvíľku vychladnúť na mriežke a podávame ešte teplé. |
 |
Pre dcérku som piekla jednu placku bez olív a neposypávala syrom, |
 |
takto je upečený odspodu, je úžasne chrumkavý... |
 |
na ďalšiu som pridala olivy a posypala syrom, |
 |
a na ostatné dva
- olivy, syr, koreniny – tie nám chutili najviac. |
 |
Keď som ho piekla prvýkrát, skúšala som rôzne kombinácie - aj bez olív, len posypaný syrom a koreninami. |
 |
Chlebík môžete papať tak, že si ho budete lámať po častiach, kde sú urobené zárezy. Výborne sa hodí aj ako chuťovka k červenému vínku. *Dobrú chuť a nazdravie* |