*♥*Pletienky s celozrnnou múkou*♥*



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

100 g hladkej múky, 100 g celozrnnej pšeničnej múky, 300 g hladkej chlebovej múky T650, 5 PL majonézy, 1 kopcovitá čL soli, 1 kop. čL cukru, 300 ml mlieka, PDP, 3/4 kocky čerstvého droždia, ľanové semienka, resp. iné obľúbené semienka na posypanie

POSTUP PŘÍPRAVY

Obidve hladké múky preosejeme do misy, pridáme celozrnnú múku a prášok do pečiva (PDP), poriadne premiešame.
Do nádoby DP nalejeme mlieko, pridáme majonézu a vsypeme múčnu zmes. Uprostred vyhĺbime malú dolinku, do ktorej nasypeme cukor a rozdrobíme naň droždie. Soľ nasypeme do jedného rohu nádoby a spustíme program CESTO (DOUGH). Počas miesenia po zaznení signálu DP prisypeme ľanové semiačka (alebo aké chcete vy).
Po skončení programu cesto vložíme do misy a ručne alebo hnetačom dobre prehnetieme. Prikryjeme a necháme ešte 2 hodiny kysnúť. Potom cesto vyklopíme na pomúčenú dosku, sformujeme do valca a ten rozkrájame na 8 - 9 rovnakých kúskov. Každý kúsok extra ešte prehnetieme v rukách, pomúčime, sformujeme do bochníčka a necháme stáť na doske ešte pol hodiny, môžeme ich prikryť čistou utierkou, aby neobsychali.
Bochník rozkrojíme na tretiny a cestíčka zošúľame na šúľce rovnakej dĺžky cca 15 - 18 cm. Konce všetkých troch spojíme a budeme spletať do copu. Ak chceme mať pletienky ozdobené semiačkami, šulce natrieme bielkom a husto posypeme semiačkami, spletáme a na konci opäť šulce spojíme v jednom bode, koniec môžeme troška založiť. Pletienky kladieme na plech s PNP a necháme ich ďalej v kľude a na teplom mieste. Keď vidíme, že pletienky zväčšili svoj objem, natrieme ich slanou vodou alebo môžeme použiť zmes oleja a roztlačeného cesnaku (s cesnakom sú veľmi chutné - odkukala som od Kladiky). Šupneme do rúry vyhriatej na 200 °C a pečieme cca 15 minút (závisí od konkrétnej rúry. Ja som si pridala ešte ventilátor).
Po vybratí z rúry môžeme pečivo natrieť studeným mliekom. Necháme ich vychladnúť na mriežke a potom ich spapkáme alebo ich dáme zmraziť. Ráno sa rozmrazia v taške cestou do práce a prídu vhod na raňajky alebo desiatu. Keď ich chcem mať rovnaké ako upečení, fuknem ich na 5 min do gourmetu - je to také čudo, niečo medzi pieckou a grilom, ( ktoré som raz v slabej chvíli objednala z Quelle a muž na to neustále frfle).

Po skončení programu cesto vložíme do misy a ručne alebo hnetačom dobre prehnetieme. Prikryjeme a necháme ešte 2 hodiny kysnúť. Potom cesto vyklopíme na pomúčenú dosku, sformujeme do valca a ten rozkrájame na 8 - 9 rovnakých kúskov. Každý kúsok extra ešte prehnetieme v rukách, pomúčime, sformujeme do bochníčka a necháme stáť na doske ešte pol hodiny, môžeme ich prikryť čistou utierkou, aby neobsychali.
Bochník rozkrojíme na tretiny
a cestíčka zošúľame na šúľce rovnakej dĺžky cca 15 - 18 cm
Konce všetkých troch spojíme a
a spletieme do copu
Ak chceme mať pletienky ozdobené semiačkami, šulce natrieme bielkom a husto posypeme semiačkami, spletáme
a na konci opäť šulce spojíme v jednom bode, koniec môžeme troška založiť.
Pletienky kladieme na plech s PNP a necháme ich ďalej v kľude a na teplom mieste.
Šupneme do rúry vyhriatej na 200 °C a pečieme cca 15 minút (závisí od konkrétnej rúry. Ja som si pridala ešte ventilátor). Po vybratí z rúry môžeme pečivo natrieť studeným mliekom.
Vyšlo mi 9 pletienok (tu sú tie 3 posledné kusy)
mňamka na raňajky