Zapekané filety so syrom



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

mrazené filety * zemiaky * pór * sójová omáčka * soľ * MČK * šľahačková smotana * 2-3 vajíčka * korenie na ryby * cibuľa * cesnak * na spodok pekáča: troška oleja * strúhanka

POSTUP PŘÍPRAVY

Keď chceme obedovať na záhrade, tak vždy uvarím, resp. upečiem obed, pri ktorom mi stačí na vynášanie z domu jeden pekáč a tri taniere, vlastne dva taniere, Laura pravdepodobne jesť nebude - a opäť som sa vôbec nemýlila. Rada mi pomáha vo varení, ale uvareného jedla sa ani nedotkne.

1. Z rozmrazených filiet zlejeme vodu a osolíme ich. Ja používam morskú soľ, ktorú priamo meliem na rybky - teda tu je melie moja veľmi šikovná Laurinka. Samozrejme ryby obrátime a posolíme aj z druhej strany, to isté sa týka všetkých pochutín.
2. Filety z oboch strán očierňokoreníme.
3. Filetky natrieme sladkou sójou omáčkou - touto vôbec nešetrím.
4. Potom ich poprášime korením na ryby a necháme filetky inhalovať všetko korenie, čo sme na s ich dovolením poukladali.
5. Dno pekáča vymažeme olivovým olejom, posypeme trochou strúhanky a ideme ukladať nakrájané zemiaky. Táto časť Laurinku strašne bavila a všetky zemiaky ukladala s mojou malou pomocou sama.
6. Na to poukladáme cibuľu a nahádžeme nakrájaný cesnak.
7. Na všetko poukladáme rybičky. Cesnaku používam veľa, my ho máme veľmi radi a zvlášť v kombinácii s rybami. Pekáč sme dostali od svokry, je kameninový a výborne sa mi v ňom pečie, má jedinú nevýhodu, že je veľmi ťažký a keď ho vyberám z rúry, mám čo robiť, aby som horúci ťažký pekáč v rukách udržala. A samozrejme, nesmie sa položiť na nič studené, iba výlučne na drevenný podnos. Ale odporúčam ho každej mamičke, som s ním nadmieru spokojná. Pôvodne je to pekáč na husi, ale neviem-neviem, kedy náš pekáč uvidí hus.
8. A pokračujeme ďalej. Filetky zakryjeme zemiakmi, osolíme, okoreníme, poukladáme cibuľu, nahádžeme cesnak a pokračujeme, pokiaľ sa nám minú potraviny, resp. pokiaľ nebude pekáč kopcom naplnený.
9. Posypem nakrájaným pórom, všetko zalejem rozšľahanou smotanou s dvoma-troma vajíčkami, samozrejme smotanu treba osoliť a okoreniť.
10. Na vrch nastrúham tvrdý syr, pekáč zatvorím a šup s ním do vyhriatej rúry.
11. Pečiem presne hodinu a pol pri 250 stupňoch. Pri jenskej mise alebo liatinovom pekáči pečte radšej menej.
12. Po 1,5 hodine sú filety upečené a môžeme ísť obedovať. Podávame zeleninový šalát. Brú chuť!