Poznáte žeruchu?



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

žerucha siata (dostanete kupit na stojanoch v hypermarketoch medzi osivami),tacka alebo tanierik,gáza

POSTUP PŘÍPRAVY

Na tacku si prestrieme gázu,nasypeme semienka žeruchy (možete aj hustejšie) a zalejeme vodou.Najlepšie ju nechat na parapete,potrebuje svetlo.A hlavne dbajte o to aby gaza bola VŽDY mokrá.Ked vyrastie ,take 3-4 cm ,postupne zostrihavame a kozumujeme. Možete si ju dat len tak na chlieb s maslom,do natierok,do šalatov,do polievok,no proste všade tam kde sa vam to hodí..

A teraz par informacií aby ste vedeli, čo papate:Žerucha je nielen výborným dochucovadlom v kuchyni, ale aj zdrojom mnohých vitamínov, hlavne vitamínu C, B1, K a beta-karoténu. Obsahuje tiež množstvo minerálov: draslík, vápnik, železo, síru, horčík, enzýmy a ďalšie.Konzumuje sa zväčša v surovom stave, preto je zvlášť vhodná v zimnom období pre ľudí, ktorí trpia nedostatkom vitamínu C. Žerucha zlepšuje tvorbu krvi, pôsobí protizápalovo a prečisťuje dýchacie cesty. Zbavuje telo toxínov. Tiež prečisťuje močové cesty a pôsobí priaznivo pri obličkových ťažkostiach. Podporuje trávenie a pozitívne ovplyvňuje metabolizmus. Prežúvanie surovej žeruchy posilňuje ďasná a zabraňuje ich krvácaniu. Ak sa potrie koža žeruchou v chladnom počasí tak zahrieva telo, v lete odháňa hmyz, hlavne komáre. Semená pomleté na múčku a zriedené vodou odstraňujú hnisavé vyrážky na tvári.