Čokoládovo - orechové kocky



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

Čokoládová plnka - 200g kryštálového cukru, 1 dl vody, 200g pomletých piškót alebo keksov, 125g masla, 100g čokolády na varenie. Orechová plnka - 200g kryštálového cukru, 1dl vody, 125g masla, 250g mletých orechov (orieškov, mandlí...), 1 oplátka 29 x 23,5 cm, čokoládová poleva - 100g várovej čokolády, Cera podľa potreby, môžeme ešte dozdobiť s bielou polevou

POSTUP PŘÍPRAVY

Tento recept mám od svojej maminy, ktorá ich veľmi často robí, žiadané sú najmä na svadbách a rôznych oslavách. Sú dosť kalorické a sladké, preto ich krájam na malé štvorčeky a vkladám do košíkov ako bonbóny.

Urobíme si najskôr čokoládovú plnku. Vodu s cukrom dáme do hrnca a uvaríme sirup.
Pridáme maslo a čokoládu.
A nakoniec vmiešame piškoty, už nevaríme.
Hotová spodná vrstva, ktorú budeme hneď takú horúcu natierať na oplátku.
Natreté, dala som ju zatiaľ na balkón a ideme na vrchnú vrstvu.
Orechovú vrstvu robíme ako čokoládovú, takže si zvaríme vodu s cukrom, pridáme maslo, necháme rozpustiť, vypneme a primiešame mleté orechy.
Prinesieme si oplátku z balkóna a natrieme orechovú vrstvu, tiež ešte za horúca, môžme dať zas na balkón.
Nakoniec polejeme čokoládovou polevou, ja ešte dozdobím s bielou, ale nemusí byť. Bielu polevu požívam hotovú, ktorá sa len zohreje vo vriacej vode. Po stuhnutí krájam na menšie kocky.
Toto sú oplátky, ktoré na to používam, sú širšie ako klasické na grilážky.
Včera som robila ešte jedny a tak pridávam postup na krájanie kociek. Najskôr si s horúcim nožom urobím na poleve čiary a...
...potom s nožom dokrojím až po oplatku, ide to dosť ťažko, lebo sa na balkóne ochladilo a poriadne to stuhlo.
A teraz idem krájať kocky, s horúcim nožom si nakrojím čokoládu po celom páse a až potom dokrojím po oplatku.
A hotovo, uložíme do košíkov a na balkón, keďže sa tak zozimilo, aj tak nemám miesto v chladničke a takto až tak rýchlo nezmiznú, pretože ich nenapadne tam ísť.