VELKONOCNY BARANCEK*****



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

0,25 l mlieko,2 dg cukor,3 dg droždie,0,25dg polohrúba múka,4 žltká,0,17 cukor,0,15 maslo-hera,citronová kôra,tuk a múka na vysypanie formy

POSTUP PŘÍPRAVY

Z letného mlieka,cukru a droždia necháme vykysnúť kvások.Maslo-heru,cukor a žltká vyšľaháme do penista.Do múky dáme vymiešanú žltkovú zmes,kvások ,nastrúhanú kôru z citrona a vymiesime cesto.Necháme vykysnúť.Medzitým formu na barančeka dobre vytrieme tukom a vysypeme polohrúbou múkou.Vykysnuté cesto opatrne premiestnime do formy,kde sme dali hrozienka namiesto očí a ňufáčika.Zakryjeme druhou časťou a dáme piecť do vyhriatej rúry,najprv na 200 st .,potom teplotu znížime na 170 st.Pečieme asi trištvrte hodiny.
Kedže ja mám formu od mojej mamy,ktorá ju dostala ako svadobný dar pred dákymi 57.rokmi,takéto už asi ťažko budú niekde v obchode.Aj baránka som už dlhšie nepiekla,kedže moje hviezdy už vyrástli,tak dúfam,že sa zajtra podarí.A dakedy budú aj fotečky,čestné pionierske.

To len z nostalgie-aj recept, aj pečený baranček.

starodávna forma
pripravené na pečenie
upečený baranček
pocukrovaný