Velkonocny kosik z kysnuteho cesta



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

500 g polohrubej muky, 25 g cerstveho drozdia, 125 ml letnej vody, 125 ml mlieka, 1 vajicko, 70 g. kr. cukru, 1/2 KL soli, 100 ml oleja, 1-2 zltka na potretie. Okrem toho ziaruvzdorna miska (moja s priemerom 17 cm), alobal, paier na pecenie a kopec trpezlivosti ( co u mna absentovalo:) )

POSTUP PŘÍPRAVY

v obrazkoch

mlieko mierne zohrejeme a zmiesame s letnou vodou. Odoberieme asi 100 ml, rozrobime drozdie s 2 PL cukru a nechame postat, nech nam drozdie nakysne
do misy dame vajce, vlejeme mlieko, olej, vykysnuty kvasok a zvysny cukor. Vymiesame a postupne pridavame muku, v ktorej sme rozmiesali sol a stale miesame. Potom uz pekne vymente varechu za rucicky a vymieste cesto. Cesto ma byt elasticke. Ak by sa vam predsa len lepilo , mozete pridat trochu muky, max. 100 ml. (1/2 pohara). Ja som nepridavala nic, lebo sa s cestom velmi dobre pracovalo. Prikryjeme a nechame nakysnut, aby zdvojnasobilo svoj objem. Moje kyslo asi hodinku
1. faza spracovania cesta
vypracovane cesto
kym cesto kysne, pripravime 2 plechy na pecenie vylozene papierom. Vezmeme si misku, ktoru pouzijeme a na papieri na pecenie z opacnej strany si obkreslime obvod misky. Pouzijeme to na veniec, ktorym ukoncime obvod kosika.
misku si potom obalime do alobalu. Mozete miesto alobalu pomazat misku olejom, ale mne alternativa s alobalom sa viac pozdavala. Upecene cesto sa neprilepilo na misku a alobal isiel po vychladnuti kosika pekne odstranit.
nakysnute cesto. Vyberieme na dosku a ja som si ho rozdelila na dve polovice. Lepsie sa tak s nim pracovalo, akokeby bolo v kuse. Rozvalkala som ho, narezala tenke pasiky, ktore som potom este trochu posulala.
odmerala som si misku od stredu ku okraju to bolo 14,5 cm, takze som si urobila 16 sulkov, spojila ich na vrchu misky (spodok kosika)
a dlhym sulkom zacala vypletat kosik. Postupne, az kym som nedosla k okraju. Sorry, ale nevedela som urobit jednou rukou lepsie foto:(
vypleteny kosik. okraje som zarovnala nozom (zbytocnosti som odrezala) a natrela kosik rozslahanym zltkom.
piekla som pri 170 stupnoch v teplovzdusnej rure cca 25- 30 minut. Kosik po vybrati z rury treba nechat vychladit na miske. Ja som nechala iba trochu ochladnut, opatrne som ju vytiahla bez alobalu a potom som dala na terasu , pretoze som potrebovala misku este na rucku na kosik:) Alobal som odstranila, az ked kosik vychladol. Najidealnejsie by bolo mat dve rovnake ziaruvzdorne misky, no ale ta hat nemam:)
medzi tym som si este z cesta uplietla dva vrkoce. Jeden som spojila sparatkom a dala na ten predkresleny papier na pecenie. Odmerala som si obvod misky, aby som vedela ,aky dlhy vrkoc mam upliect. Teto bol na zakoncenie obvodu kosika. Rovnako som si odmerala misku od jedneho boku po druhy bok (cez spodok misky) . Tento vrkoc bol na rucku kosika. Dajte ho cez prostriedok obratenej misky. Potrite roslahanym vajickom a dajte piect.
pomocou sparadiel (tych ostrych z oboch koncov) som spojila jednotlive casti kosika . takto nejako. Trosku je krivolaky, ale tu je tolko sikovnych dievceniec, ze urcite si poradia lepsie ako ja. Velmi sa mi paci tento napad a uz drhykrat ho nemam casu piect, takze aj ked nie je ukazkovy, tak posuvam recept dalej, mozno niekoho oslovi
xxx
este ma napadlo, ze ak budete robit tensie sulky na vypletanie, tak bude omnoho, omnoho krajsi:), tak nech sa vam dari