MAKOVÝ KOLÁČ



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

Cesto: 3 žĺtky, 2dcl kr.cukru, 3 PL vlažnej vody, 2dcl maku /nezomletého, alebo len nahrubo/,trošku rumu, 2dcl hladkej múky špeciál, 1 prášok do pečiva, sneh z 3 bielkov. Krém: 1 vanilkový puding /alebo Zlatý klas/, 0,5L mlieka, 2 žĺtka+trošku cukru, 125g masla. Posýpka: mandle, alebo nahrubo pomleté vlašské orechy, 1ČL masla, 1PL cukru.

POSTUP PŘÍPRAVY

Žĺtky, cukor a vodu vymiešame na hladkú hmotu, pridáme štipec rumu.
Postupne pridáme mak, múku zmiešanú s práškom do pečiva, a nakoniec zľahka vmiesime sneh z bielkov.
Pečieme na 180°C cca 30 min. /záleží na rúre/. Vyskúšame, či je cesto prepečené /ja robím drevenou špajdlou/.
Po vytiahnutí cesto potrieme pikantným rozriedeným džemom, ja dávam ríbezľový toping, alebo med premiešaný s rumom a troškou citrónovej šťavy.
V mlieku rozšprudľujeme žĺtka a cca 1PL cukru a dáme variť, pridáme rozmiešaný pudingový prášok v troške mlieka, a varíme do zhustnutia na krém. Po uvarení pridáme vymiešané maslo. /ja som pridala aj vanilkovú esenciu/.
Natrieme na upečený korpus.
Na masle rozpustíme cukor a opražíme posekané mandle, alebo vlašské orechy. Opražené navrstvíme na krém.
Množstvo orechov závisí od Vašej chute, či chcete mať povrch len "postrašený", alebo mať celú vrstvu.
Koláčik je výborný, ja som robila v menšom pekáčiku, tak je cesto vyššie, takže ak chcete mať nižší korpus dajte do klasického pekáča, ale v tom prípade treba zdvojnásobiť krém :-)))
DOBRÚ CHUŤ

Dlho neostane :-))))
Ku kávičke, alebo červenému vínku :-))))