*♥*Makové ježe*♥*



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

Cesto - *300 g polohrubej múky, 150 ml mlieka, 20 g droždia, 2 PL cukru, trocha soli, 2 PL majonézy, 1 vajco, 60 ml oleja, 2 PL masla, 2 čL prášku do pečiva* *Plnka - 150 g maku, 3 PL cukru, 2 - 3 PL mlieka, 3 PL džemu* *Na potretie - vajíčko rozšľahané s 1 PL mlieka*

POSTUP PŘÍPRAVY

Do vlažného mlieka dáme cukor, rozdrobíme droždie a trocha múky. Prikryjeme a necháme 5 minút stáť. Múku preosejeme do misy, urobíme v nej dolinku a vlejeme kvások. Pridáme vajíčko a trocha premiešame. Necháme postáť. Asi po 10 - 15 minútach pridáme ostatné ingrediencie - majonézu, soľ, roztopené maslo, olej, prášok do pečiva a vypracujeme cesto, ktoré dáme kysnúť na teplé miesto.
Pripravíme si makovú plnku: zomletý mak premiešame s práškovým cukrom a zmes nasypeme do rajnice s mliekom. Dáme na oheň a trocha povaríme. Necháme vychladnúť a primiešame džem (ja som dala malinový)
Cesto po vykysnutí rozdelíme na 2 časti, rozvaľkáme do kruhu a ten rozdelíme na 8 častí. Na širšiu časť cesta dáme plnku a zabalíme ju do cesta, ktoré sa snažíme upraviť do tvaru, ktoré by pripomínalo telo ježka. Kladieme ich na plech s PNP, potrieme olejom a po chvíli ešte rozšľahaným vajcom. Nalepíme očičká - ja som prilepila slnečnicové jadierka, ale lepšie to je z hrozienok, ktoré som však nemala (vždy niekam záhadne zmiznú) ! Potom nožnicami nastrihujeme cesto, čím tvoríme ježkovi akože pichliače. Šupneme ich do rúry vyhriatej na 180°C a pečieme asi 20 minút (zapnutý ventilátor)

Do vlažného mlieka dáme cukor, rozdrobíme droždie a trocha múky. Prikryjeme a necháme 5 minút stáť. Múku preosejeme do misy, urobíme v nej dolinku a vlejeme kvások. Pridáme vajíčko a trocha premiešame. Necháme postáť. Asi po 10 - 15 minútach pridáme ostatné ingrediencie - majonézu, soľ, roztopené maslo, olej, prášok do pečiva a vypracujeme cesto, ktoré dáme kysnúť na teplé miesto.
Pripravíme si makovú plnku: zomletý mak premiešame s práškovým cukrom a zmes nasypeme do rajnice s mliekom. Dáme na oheň a trocha povaríme. Necháme vychladnúť a primiešame džem (ja som dala malinový) Fotka nech vás nemýli, ja som okrem makových ježkov robila aj tvarohové koláče.
Cesto po vykysnutí rozdelíme na 2 časti, rozvaľkáme do kruhu a ten rozdelíme na 8 častí.
Na širšiu časť cesta dáme plnku
a zabalíme ju do cesta,
ktoré sa snažíme upraviť do tvaru, ktoré by pripomínalo telo ježka. Kladieme ich na plech s PNP, potrieme olejom a po chvíli ešte rozšľahaným vajcom.
Kladieme ich na plech s PNP, potrieme olejom a po chvíli ešte rozšľahaným vajcom. Nalepíme očičká - ja som prilepila slnečnicové jadierka, ale lepšie to je z hrozienok, ale mi zmizli ( to by som nesmela mať muža takého maškrtníka, maškrtnejší ako malé decko !) Potom nožnicami nastrihujeme cesto, čím tvoríme ježkovi akože pichliače.
Šupneme ich do rúry vyhriatej na 180°C a pečieme asi 20 minút (zapnutý ventilátor) dočervenkasta. Robila som ich teraz prvýkrát. Nabudúce budem všetky robiť menšie, lebo tie veľké praskali (dávala som do nich dosť veľa plnky). A očičká určite z hrozienok. Možno by sa hodil aj čumáčik.
No a tu už pripravené spolu s tvarohovým pečivom, ktoré som robila tiež.....