Vynikajúce muffiny - niečo pre milovníkov pravej vanilky



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

Na cca 24 muffinkov potrebujeme: 2 hrnčeky polohrubej múky, 1 hrnček domáceho vanilkového cukru, 3/4 hrnčeka polotučného mlieka, 1/2 hrnčeka oleja, 1 vajce, 1 vanilkový struk, 1 prášok do pečiva, ovocie (jahody, mandarinky, čučoriedky...), 24 košíčkov na muffinky.

POSTUP PŘÍPRAVY

...zaručene najlepšie muffinky, ktorým nikto neodolá - aspoň ja som sa ešte nestretla s niekým, kto by mi tieto muffinky nechválil, a tak sa rada s receptom podelím.

1. Potrebné prísady
2. Prísady meriame pomocou 3 dl hrnčeka. Ja používam takýto.
3. Zmiešame spolu múku, cukor a prášok do pečiva. Potom pridáme vajce, olej a mlieko. Dobre premiešame. Ja miešam len ručne, nepoužívam na to mixér, lebo je to vymiešané za chvíľku.
4. Vanilkový struk pozdĺžne rozrežeme.
5. Hrotom nožíka z neho vyškrabeme čierne zrniečka,...
6. ... ktoré pridáme do cesta. (Zvyšok struku nevyhadzujeme, použijeme ho na prípravu domáceho vanilkového cukru.)
7. Cesto už len zľahka premiešame.
8. Formu na muffinky si vyložíme košíčkami. Do každého košíčka dáme asi jednu polievkovú lyžicu cesta - tak, aby dno košíčka bolo celé zaplnené. Cesto je dosť husté a len pomaly sa odliepa od lyžice, ale to je tá správna konzistencia.
9. Potom do každého košíčka pridáme ovocie - ja najčastejšie robím zo zaváraných jahôd alebo čučoriedok. Ak používame väčšie ovocie, nakrájame ho na menšie kúsky. Ovocím nešetríme!
10. Ovocie potom zase zalejeme asi lyžicou cesta.
11. A potom šup s muffinkami do rúry. Ja pečiem v teplovzdušnej rúre na 180°C cca 17 minút.
12. Tu je výsledok. Tieto muffinky chutia výborne čerstvé - sú také chrumkavé na povrchu a jemné vo vnútri. Ak by Vám nejakým zázrakom vydržali do ďalšieho dňa, tak na druhý deň zmäknú. Mám asi 20 receptov na muffinky, väčšinu z nich priamo z anglických kuchárskych kníh, ale tieto sú zaručene najlepšie. Vanilka im dodá jemnosť a nádhernú vôňu i chuť.