Vynikajúce muffiny - niečo pre milovníkov pravej vanilky

POTŘEBNÉ PŘÍSADY
Na cca 24 muffinkov potrebujeme: 2 hrnčeky polohrubej múky, 1 hrnček domáceho vanilkového cukru, 3/4 hrnčeka polotučného mlieka, 1/2 hrnčeka oleja, 1 vajce, 1 vanilkový struk, 1 prášok do pečiva, ovocie (jahody, mandarinky, čučoriedky...), 24 košíčkov na muffinky.
POSTUP PŘÍPRAVY
...zaručene najlepšie muffinky, ktorým nikto neodolá - aspoň ja som sa ešte nestretla s niekým, kto by mi tieto muffinky nechválil, a tak sa rada s receptom podelím.
 |
1. Potrebné prísady |
 |
2. Prísady meriame pomocou 3 dl hrnčeka. Ja používam takýto. |
 |
3. Zmiešame spolu múku, cukor a prášok do pečiva. Potom pridáme vajce, olej a mlieko. Dobre premiešame. Ja miešam len ručne, nepoužívam na to mixér, lebo je to vymiešané za chvíľku. |
 |
4. Vanilkový struk pozdĺžne rozrežeme. |
 |
5. Hrotom nožíka z neho vyškrabeme čierne zrniečka,... |
 |
6. ... ktoré pridáme do cesta. (Zvyšok struku nevyhadzujeme, použijeme ho na prípravu domáceho vanilkového cukru.) |
 |
7. Cesto už len zľahka premiešame. |
 |
8. Formu na muffinky si vyložíme košíčkami. Do každého košíčka dáme asi jednu polievkovú lyžicu cesta - tak, aby dno košíčka bolo celé zaplnené. Cesto je dosť husté a len pomaly sa odliepa od lyžice, ale to je tá správna konzistencia. |
 |
9. Potom do každého košíčka pridáme ovocie - ja najčastejšie robím zo zaváraných jahôd alebo čučoriedok. Ak používame väčšie ovocie, nakrájame ho na menšie kúsky. Ovocím nešetríme! |
 |
10. Ovocie potom zase zalejeme asi lyžicou cesta. |
 |
11. A potom šup s muffinkami do rúry. Ja pečiem v teplovzdušnej rúre na 180°C cca 17 minút. |
 |
12. Tu je výsledok. Tieto muffinky chutia výborne čerstvé - sú také chrumkavé na povrchu a jemné vo vnútri. Ak by Vám nejakým zázrakom vydržali do ďalšieho dňa, tak na druhý deň zmäknú.
Mám asi 20 receptov na muffinky, väčšinu z nich priamo z anglických kuchárskych kníh, ale tieto sú zaručene najlepšie. Vanilka im dodá jemnosť a nádhernú vôňu i chuť. |