Svadobné koláčiky s netradičnou drobenkou



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

Aj tieto koláčiky mám zo stránky peceni-s-laskou.webgarden.cz. Zaujali ma zvláštne urobenou drobenkou navrchu. Veľmi mi pomohli fotografie s postupom od majiteľky stránky Zdenky, kde som presne videla ako sa táto drobenka robí. Som jej veľmi vďačná, že bola ochotná mi všetko ukázať a vysvetliť.

POSTUP PŘÍPRAVY

viď obrázkový postup

V prvom rade si pripravíme drobenku, najlepšie deň vopred, potrebujeme 30 dkg hladkej múky, 18 dkg tuku - ja som použila Palmarín (nie je dobré ju robiť z masla), 8-10 dkg práškového cukru, vanilkový cukor a citrónová kôra. Uskladníme ju v chladničke.
Drobenka musí byť ako plastelína, aby sa s ňou dalo dobre pracovať. Mne sa foto príliš nepodarilo.
Do misy nasypeme 35 dkg hladkej múky, 15 dkg polohrubej múky urobíme jamku a pridáme 10 dkg kryštálového cukru, nalejeme zohriate (nie horúce) mlieko 2 dcl a pridáme kvasnice (cca 42 g). Necháme vzísť kvások
2 dkg masla, 1/2 lyžice bravčovej masti a 2 lyžice oleja roztopíme a necháme vychladnúť.
Pridáme 1 vajce, roztopený tuk, štipku soli, 25 ml umu, kôru z pol citróna a vypracujeme hladké nelepivé cesto, ktoré dáme na teplé miesto kysnúť asi 1,5 hodiny
Medzitým ako kysne cesto si pripravíme nápň. Vymastíme si sklenený pekáčik maslom.
Nastrúhame cca 6 veľkých jabĺk, vytlačíme prebytočnú vodu, pridáme 10 dkg mletých orechov, škoricu a dáme do rúry na 180 C piecť na cca 20 minút. Ja som pridala aj trošku mletého maku, ktorý mi ostal z minulého pečenia.
Po cca 1,5 hodine cesto krásne nakysne - robia sa na ňom bubliny
Cesto dáme na dosku a rozdelíme na dva diely. Postupne z každej časti vypracujeme dlhý valec
Rozdelíme na rovnaké kúsky
Z každého kusu urobíme gulôčku
Každú gulôčku rozvaľkáme na placku
Dáme lyžičku náplne (ja som do jabĺčok, nakoľko boli dosť sladké pridala ešte zo dve lyžičky slivkového lekváru) a zabalíme do buchtičiek
Buchtičky ukladáme na plech, ktorý sme vyložili papierom na pečenie ďalej od seba, lebo ešte nakysnú. Na plechu ich necháme kysnúť ešte aspoň 45 minút
Keď budú buchtičky riadne nakysnuté - je to cca po 45 minútach, žiarovkou v nich urobíme jamku
Potrieme rozšľahaným vajíčkom, do ktorého sme pridali troška mlieka
A pristúpime k ukladaniu drobenky na koláčiky. Drobenku vyberieme z chladničky, odtŕhame z nej kúsky a ukladáme do stredu koláčikov. Ospravedlňujem sa, ale tu sa mi foto nevydarilo
Tu sú už koláčiky s naukladanou drobenkou, ktorá na povrchu vytvorí takú ružicu
Koláčiky dáme upiecť - ja som piekla na 180 C. Celý vchod našej bytovky voňal po jabĺčkach, vanilke, škorici.
Detailnejší pohľad