Svadobné koláčiky s netradičnou drobenkou

POTŘEBNÉ PŘÍSADY
Aj tieto koláčiky mám zo stránky peceni-s-laskou.webgarden.cz. Zaujali ma zvláštne urobenou drobenkou navrchu. Veľmi mi pomohli fotografie s postupom od majiteľky stránky Zdenky, kde som presne videla ako sa táto drobenka robí. Som jej veľmi vďačná, že bola ochotná mi všetko ukázať a vysvetliť.
POSTUP PŘÍPRAVY
viď obrázkový postup
 |
V prvom rade si pripravíme drobenku, najlepšie deň vopred, potrebujeme 30 dkg hladkej múky, 18 dkg tuku - ja som použila Palmarín (nie je dobré ju robiť z masla), 8-10 dkg práškového cukru, vanilkový cukor a citrónová kôra. Uskladníme ju v chladničke. |
 |
Drobenka musí byť ako plastelína, aby sa s ňou dalo dobre pracovať.
Mne sa foto príliš nepodarilo. |
 |
Do misy nasypeme 35 dkg hladkej múky, 15 dkg polohrubej múky urobíme jamku a pridáme 10 dkg kryštálového cukru, nalejeme zohriate (nie horúce) mlieko 2 dcl a pridáme kvasnice (cca 42 g).
Necháme vzísť kvások |
 |
2 dkg masla, 1/2 lyžice bravčovej masti a 2 lyžice oleja roztopíme a necháme vychladnúť. |
 |
Pridáme 1 vajce, roztopený tuk, štipku soli, 25 ml umu, kôru z pol citróna a vypracujeme hladké nelepivé cesto, ktoré dáme na teplé miesto kysnúť asi 1,5 hodiny |
 |
Medzitým ako kysne cesto si pripravíme nápň. Vymastíme si sklenený pekáčik maslom. |
 |
Nastrúhame cca 6 veľkých jabĺk, vytlačíme prebytočnú vodu, pridáme 10 dkg mletých orechov, škoricu a dáme do rúry na 180 C piecť na cca 20 minút. Ja som pridala aj trošku mletého maku, ktorý mi ostal z minulého pečenia. |
 |
Po cca 1,5 hodine cesto krásne nakysne - robia sa na ňom bubliny |
 |
Cesto dáme na dosku a rozdelíme na dva diely. Postupne z každej časti vypracujeme dlhý valec |
 |
Rozdelíme na rovnaké kúsky |
 |
Z každého kusu urobíme gulôčku |
 |
Každú gulôčku rozvaľkáme na placku |
 |
Dáme lyžičku náplne (ja som do jabĺčok, nakoľko boli dosť sladké pridala ešte zo dve lyžičky slivkového lekváru) a zabalíme do buchtičiek |
 |
Buchtičky ukladáme na plech, ktorý sme vyložili papierom na pečenie ďalej od seba, lebo ešte nakysnú.
Na plechu ich necháme kysnúť ešte aspoň 45 minút |
 |
Keď budú buchtičky riadne nakysnuté - je to cca po 45 minútach, žiarovkou v nich urobíme jamku |
 |
Potrieme rozšľahaným vajíčkom, do ktorého sme pridali troška mlieka |
 |
A pristúpime k ukladaniu drobenky na koláčiky. Drobenku vyberieme z chladničky, odtŕhame z nej kúsky a ukladáme do stredu koláčikov. Ospravedlňujem sa, ale tu sa mi foto nevydarilo |
 |
Tu sú už koláčiky s naukladanou drobenkou, ktorá na povrchu vytvorí takú ružicu |
 |
Koláčiky dáme upiecť - ja som piekla na 180 C. Celý vchod našej bytovky voňal po jabĺčkach, vanilke, škorici. |
 |
Detailnejší pohľad |