*♥*Omáčka z kuracích pŕs s hubami *♥* (Petto di pollo)



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

2 x kuracie prsia, cibuľa, cesnak cca 3 strúčiky, 50 g šampiňónov, 30 g prerastenej slaniny, krémový syr (1/2 bambina al. 2-3 trojuholníkové), 180 g kyslej smotany, 100 g šľahačkovej smotany, mlieko alebo vývar ( na zriedenie podľa potreby), 2 lyž. hladkej múky, soľ, zmes talianskeho korenia, grilovacie korenie, mčk, olej,citrónová šťava, cukor, vňať jarnej cibuľky (al. pažítka, petržlen)

POSTUP PŘÍPRAVY

Kuracie prsia pokrájame a na doske okoreníme zo všetkých strán grilovacím korením a talianskymi bylinkami. Vložíme ich do misky,jemne pokvapkáme olejom a zalejeme kyslou smotanou. Všetko dobre premiešame a odložíme do chladničky do druhého dňa alebo aspoň na pár hodín.
Pokrájame cibuľu a slaninku a na kvapke oleja opečieme v panvici. Pridáme pokrájané šampiňóny, orestujeme, osolíme, okoreníme mčk a necháme chvíľu dusiť pod pokrievkou. Súbežne s tým na druhej panvici opečieme kuracie prsia a odstavíme nabok.
K uduseným šampiňónom pridáme krémový syr, premiešame a necháme roztaviť, podlejeme trocha vodou alebo mliekom a pripravíme zátrepku zo šľahačkovej smotany a hladkej múky (rozšľaháme metličkou). Vlejeme ju do vriacej hubovej zmesi, pomiešame a zriedime podľa potreby mliekom alebo vývarom a necháme zovrieť. Do omáčky pridáme opečené kuracie prsia, pretlačený cesnak a pridáme i zvyšok marinády, ak nám ostal v nádobe. Zmes chvíľku povaríme. Do odstavenej omáčky po čiastočnom vychladnutí pridáme podľa vlastnej úvahy dochucovadlá - soľ, cukor, citrón a nadrobno pokrájanú zelenú vňaťku.

Kuracie prsia v marináde z oleja, kyslej smotany a byliniek (neosolené)
Orestujeme cibuľu so slaninkou na malom množstve oleja
Pridáme šampiňóny, restujeme, osolíme, okoreníme mčk a pod pokrievkou chvíľu dusíme
Súbežne s tým, ako sa dusia huby opečieme kuracie prsia.
Do šampiňónovej zmesi pridáme krémový syr
a necháme ho v nej roztaviť, podlejeme vývarom alebo mliekom
pripravíme zátrepku zo šľahačky a hladkej múky a vlejeme do vriacej hubovej zmesi, zriedime buď vývarom alebo mliekom, povaríme
Pridáme opečené kuracie prsia, zvyšok marinády, cesnak, povaríme už len krátko a po odstavení dochutíme soľou, citr.šťavou a cukrom (s citrónom i cukrom opatrne - postupne a ochutnávame, aby sme to neprešvihli - omáčka nemá byť výrazne sladkokyslá!!)
Zmes na naložíme na uvarené cestoviny a už len papkáme a užívame si božskú chuť :))