parené buchty



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

polohrubá múka (1kg) žĺtko soľ (1/4lyžičky) cukor (1 lyžička)kvások (1ks instantný alebo 1 a 1/2 kocky) mlieko (cca 900 ml) džem trocha oleja

POSTUP PŘÍPRAVY

Do misky rýchlokysky si preosejeme polohrubú múku, nasypeme instantné droždie a spolu premiešame. Potom pridáme ostatné ingrediencie. Vlažné mliečko, žĺtko, soľ a cukor(okrem oleja!!!).Necháme pekne vykysnúť. Nakysnuté cesto rozdelíme na cca 20-24 kuskov. Z každého kúsku spravíme malú placku a dostredu dáme lyžicu džemu alebo lekváru, pekne okraje "zahneme" dovnútra a vyformujeme buchtičku. Zatiaľ si prichystáme hrniec, naspodok dáme trocha vody a paráčik. Vnútorné okraje hrnca aj samotný paráčik jemne potrieme s olejom. Keď začne voda vrieť vložíme do hrnca (ja som vkladala po 3 ks) buchtičky. Prikryjeme s pokrievkou a necháme variť 5 minúť. Pokrievku neotvárame skôr ako za spomínaných 5 minút!!!Každú buchtu po vybratí raz prepichneme s vydličkou, môžme aj trocha potrieť olejom. Posypeme kakaom alebo škoricou a roztopeným maslom. Dobrú chuť!