Kakaovo-biela Vianočka



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

500 g polohrubej múky, 2 vajcia, 250 ml vlažnej vody, 2 PL oleja, 1/2 droždia, 5 a pol PL kryštálového cukru ,2 vanilkový cukor , 1 PL kakaa ( Ja som dala také veľmi tmavé podobné ako Holandské, ak dávate iné slabšie kakao tak aj viac môžte pridať. ), rozšľahané vajce na potretie.

POSTUP PŘÍPRAVY

Suroviny rozdelíme na polovicu okrem samozrejme kakaa a cukru , lebo ten dávame rozdielne do kakaovej časti treba viac aby bola sladká. Do kakaovej časti som dala pol lyžičky soli, a tri a pol polievkocé lyžice cukru a jeden vanilkový cukor. Do bielej časti som dala pol lyžičky soli a 2 polievkové lyžice cukru a 1 vanilkový cukor. Takto je taká stredne sladká. Ale kľudne by do kakaovej časti mohli ísť aj 4 PL cukru a vanilkový cukor. A do bielej tiež viac cukru, tak to už ako vám bude chutiť. Takže si vypracujeme cesto do dvoch misiek. Do jednej kakaovú časť cesta a do druhej bielu časť a necháme kysnúť. Cesto spravíme tak, že si pripravíme kvások, ja si ho robím do pohára. Kde pridám trochu teplej vlažnej vody a trochu cukru rozmiešam a potom pomrvím droždie do toho a počkám kým sa droždie nadvihne, tentokrát som urobila do dvoch pohárov kvások, keď že cestá budú dve. Potom pridáme suché prísady múku, cukor, soľ a do kakaovej časti preosejeme kakao cez sitko a zamiešame do múky. Všetky suché prísady zmiešame s múkou a v strede urobíme jamku kde vlejeme vajcia a vodu a kvások. No a vypracujeme cesto. Necháme ho kysnúť hodinu. Kakaová časť cesta kysne dlhšie, aj menej nakysne ale to nevadí. Môžeme ju zamiesiť aj ako prvú kľudne. Po zapletení vianočky ju ešte necháme kysnúť takú polhodinu na teplom mieste na vymastenom plechu olejom, alebo masťou, alebo na papiery na pečenie. Ja dávam masť potom sa mi ľahšie zoberie vianočka z plechu. No záleží aj ako je teplo, tak podľa toho aj vykysne. Pred pečením vianočku potieram rošľahaným vajcom. Vianočku treba piecť pomaly, lebo kakaová časť sa dlhšie pečie je to tuhšie cesto, aby sa prepieklo hlavne v strede vianočky. No a krájať ju treba až keď vychladne, lebo kakaová časť sa môže zdusiť. Ja ešte po upečení vianočky takú horúcu ju potriem vodou, aby zmäkla kôrka, ako pri pečení chleba.
Je veľmi dobrá. Keď idem robiť vianočku tak neviem sa rozhodnúť či iba bielu, alebo kakaovo bielu.
Nech sa vám vydarí. :-)

...
...
...
...
...
...
...
...
...
...
...
...
...
... druhú vrchnú časť som plietla už len z troch častí.
... zapletená. :-)
... dáme na plech kysnúť.
... nakysnutá
... upečená
...hotovo