MAKOVO-KÁVOVÉ REZY

POTŘEBNÉ PŘÍSADY
PIŠKÓTOVÉ CESTO: 250g polohrubej múky, 125g kryštáľového cukru, 150 ml oleja, 150 ml mlieka, 3 vajíčka, lyžička prášku do pečiva, 1 vanilka, citrónová kôra +++
MAKOVÉ CESTO: 3/4 l mlieka, poctivá štipka soli, 60g masla, 80g krupice, 150g kryštáľového cukru, 1 vanilka, 250g mletého maku, 2-3 vajíčka, citrónová šťava z 1 citróna+++
KÁVOVÁ POLEVA: 2 vajíčka, 250g práškového cukru, 1 lyžička mletej kávy, 2 lyžičky kakaa, 80g tuku
POSTUP PŘÍPRAVY
Srdečne Vás pozývam na malý makovo-kávový výlet...
 |
Dobrý večer, volám sa Natali a rada by som Vám predstavila tento zákusok. Čiže milovníčky maku a kávy zbystrite pozornosť, je to skutočne dobrý zákusok, hlavne keď je poriadne vychladený.. |
 |
Najskôr si zomelieme mak. Mám to dosť uľahčené, pretože tento šikovný mixér to urobí za mňa a ušetrí mi kopu času, trvá mu to približne 3 minúty, takže ideme ďalej.. |
 |
rozklepneme celé vajíčka |
 |
pridáme cukor a vyšľaháme to do peny |
 |
medzitým si nastrúhame citrónovú kôru.. |
 |
takto to vyzerá vyšľahané do riadnej peny, pridáme citrónovú kôru |
 |
a olej |
 |
a mlieko. Ešte stále nechám za seba pracovať mixér :-) |
 |
Múku zapracujem do cesta postupne, po lyžiciach, aby celá táto piškótová nádhera nezosmutnela a neklesla nadno. |
 |
a vylejeme na plech. Hotovo. Prvý úsek výletu je za nami. Nasleduje ďalšia zákruta. |
 |
Tu sú suroviny určené na prípravu makového cesta. Je potrebný trochu väčší hrniec, pretože všetko sa odohrá práve tu |
 |
Mlieko, soľ, maslo, krupicu, cukor a vanilkový cukor vložím do hrnca, poprosím dobrú vílu, aby zapla plyn a všetko uvediem do varu. |
 |
a uvaríme. Vlastne sme uvarili krupicu.. Odstavíme zo sporáka a |
 |
Pridám zomletý mak, dobre to treba premiešať a |
 |
pridať citrónovú šťavu. |
 |
Rozklepnem 2 celé vajíčka a úplne najlepšie je to ručným mixérom znova prešľahať. Musím podotknúť, že v rozpise na makové cesto je uvedené 2-3 vajíčka, to v prípade, ak sú tie vajíčka menšie. Kedže sme mali vajíčka takmer XXL, úplne stačili dve. |
 |
pomocou lyžice to navrstvím na pripravené piškótové cesto, aby |
 |
to vyzeralo nejako takto. Keďže dobrá víla poletuje tu na blízku, vloží to do rúry a približne na 175°C to nechá piecť asi 35-38 minút. |
 |
nasleduje posledná zastávka tesne pred finále. Toto je všetko potrebné na kávovú polevu. Tu je treba krátky doslov, keďže sme na konci. Všetky suroviny, čiže vajíčka, cukor, káva , kakao a tuk sa varia spolu v jednej nádobe. Samozrejme, otázkou je ako dlho, na čo som za posledných 7 rokov ešte neprišla. Finta je totižto v tom, že vždy sa mi podarí tá poleva iná, myslím čo sa týka hustoty. V každom prípade, tento koláč má byť touto polevou presiaknutý a chuť kávy má prejsť aj posledným zrniečkom maku. Z toho vyplýva, že nikto to nemôže pokaziť. Len sa môže stať, že raz bude zákusok perfektne nakrájaný s tenučkou vrstvou plnky, a inokedy budete stáť s vašimi najdrahšími okolo plechu ako v roku 1948 a vyjedať tú báječnú zmes lyžičkami. Riziko s tým spojené beriem veľmi rada na seba.. |
 |
Čiže uvarenú plnku nalejeme na koláč. Doplním: Koláč vyberieme z rúry, ešte teplý popicháme vidličkou, nech tam tej plnky vnikne čo najviac a všade a aj keď piškóta splasne, vôbec sa toho netreba báť. Plnku vylejeme v tesnom poradí uvedených činností. |
 |
Takto vyzerá finále. Docestovali sme šťastlivo, nerovností na plechu sa báť netreba.. Niekde budú bubliny, niekde rovina, presne tak to má byť. Odporúčam poriadne vychladiť a jeden deň odstáť v chladničke. Potom stačí už iba postaviť vodu na kávu, zavolať pár priateľov a vychutnať koláčik. Budem veľmi rada, ak Vám bude chutiť. A keďže je to môj prvý koláč medzi Vašimi skvelými receptami, ďakujem Vám za pozornosť a prajem pekný zvyšok dňa. PS: a dobrej víle treba pošepkať, aby upratala kuchyňu. |