Kávové muffiny



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

2 poháre múky, 2 ČL prášku do pečiva, 1/2 ČL soli, 1/3 pohára cukru, 2 PL instantnej kávy, 4 PL kávového likéru, mlieko, 1 vajce, 1/2 pohára rozpusteného masla (cca 80 g).

POSTUP PŘÍPRAVY

Priznám sa, nemám rada anglo-americké recepty, kde sa všetko uvádza v pohároch (cup). Človek si sypké potraviny ešte ako tak odmeria, ale odmerať si pevne maslo? Tento recept je nakoniec sčasti improvizácia, ale keďže muffiny sú k improvizácii veľmi tolerantné, nič sa im nestalo, aj keď som postupovala podľa vlastného uváženia a nie podľa pôvodného receptu. 1 pohár je približne 200 ml, ja som si poháre merala podľa odmerky k domácej pekárničke. Nevšímala som si rysku pre ml, ale pre cupy. Čo sa masla týka, použila som 80 g.
Muffiny sú naozaj kávové, ich chuť je intenzívna...ďalšie tipy a rady nižšie.

Rúru predhrejeme na 200 °C. MAslo rozpustíme a necháme schladnúť. V mise zmiešame múku, prášok do pečiva, soľ a cukor. V pohári (cup) rozpustíme kávu v likéri a mliekom doplníme do objemu jedného pohára. Ja som s kávou ani s likérom nešetrila, chcela som, aby mali muffiny naozaj intenzívnu chuť, takže som použila asi 2 PL kávy a cca 5 lyžíc likéru, možno aj viac. V druhej mise ručne rozšľaháme vajce, pridáme mlieko s kávou. Nakoniec primiešame rozpustené a ochladnuté maslo. Suché prísady dáme k mokrým, zľahka premiešame. Naplníme formičky a pečieme cca 25 minút.
Upečené muffiny necháme ochladnúť. Ešte trochu teplé ozdobíme. Do stredu kvapneme trošku likéru a prilepíme čokoládové kávové zrno. Vplyvom tepla zrno trošku povolí a prilepí sa. Muffiny sa dajú upiecť aj bez likéru, ale ich chuť nebude až taká intenzívna. Môžeme experimentovať a napríklad časť mlieka nahradiť kávovým jogurtom.