Svadobné Ladovy koláčiky



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

35 dkg hladkej múky, 15 dkg polohrubej múky, 10 dkg kryštálového cukru, 2 dcl mlieka, kôra z polovice citróna, 25 ml umu, 1 kocka (42 g) droždia - nie sušeného, 1 vajce, 2 dkg masla, 1/2 lyžice masti, 2 lyžice oleja, štipku soli. Na tvarohovú náplň potrebujeme: 25 dkg tvarohu, 12 dkg práškového cukru, 1 žĺtok, 1 vanilkový cukor, hrozienka namočené v ume asi 24 hodín, citrónová kôra. Na lekvárovú náplň potrebujeme: slivkový lekvár, troška umu, troška škorice, cukor.

POSTUP PŘÍPRAVY

Nasypeme obe múky do misy, pridáme cukor, droždie a troška vlažného mlieka. Necháme vzísť kvások. Potom pridáme soľ, citrónovú kôru. Dáme roztopiť maslo, pridáme sadlo a olej, necháme trocha vychladnúť a pridáme k ostatným ingredianciam. Pridáme zvyšné mlieko a vypracujeme hladké nelepivé cesto, ktoré necháme riadne vykysnúť cca 1,5 hodiny na teplom mieste.
Medzitým si pripravíme náplne. Tvaroh - klasický v alobale dáme do plátna a necháme z neho riadne odkapať všetku vodu. Potom dáme do misky, pridáme k nemu žĺtko, cukor, vanilku, citrónovú kôru a hrozienka namočené v rume. Lekvárovú plnku pripravíme tak, že si dobre rozmiešame levár s troškou umu, cukru, škorice a ak je príliš riedky, tak ho zahustíme perníkom na strúhanie. Ja som ho nahradila strúhanými piškótami. Dôkladne vykysnuté cesto rozvaľkáme a rozkrojíme ho na rovnako veľké štvorce. Na každý štvorec dáme tvarohovú náplň, zabalíme a vytvarujeme koláčiky. Tie dáme na papierom na pečenie vystlaný plech a necháme ešte riadne vykysnúť cca 45 minút. Tento krok je veľmi dôležitý, nakoľko aby sa nám lekár na vrchu koláčov neroztiekol, tak ich pečieme holé a lekvár dávame na koláče až po upečení.
Keď sú koláčiky riadne vykysnuté, tak do nich vytlačíme rovnaké jamky - pomôžeme si pohárom, alebo žiarovkou. Potrieme ich rozšľahaným vajíčkom a dáme do vyhriatej rúry piecť. Ja som piekla na 180 C.
Po upečení necháme troška vychladnúť a jamky na vrchu koláčov natrieme lekvárovou náplňou. Aby sa nám lekvár rovnomerne rozotieral, tak lyžičku, ktorou ho naberáme, namáčame do trošky umu. Na mokrú lyžičku sa lekvár nelepí a dá sa pekne rozotierať. Ozdobíme mandľami. Ja som ich ešte po upečení potrela roztopeným maslom.

Zdroj: http://peceni-s-laskou.webgarden.cz/kynute-svatebni-a-ladovy-kolace
Ja som akurát recept upravila na polovičnú dávku

Keď ich budem piecť na budúce, tak urobím aj fotopostup, nemala som po ruke fotoaparát, keď som ich piekla, takže som mohla vyfotiť až finálny výsledok.

Chcela by som veľmi poďakovať autorke tohto receptu pani Zdenke, ktorá mi svojimi radami nesmierne pomohla.
Koláčiky sú výborné, miznú rýchlosťou blesku a ani nestačím otestovať to, čo písala v pôvodnom recepte autorka, že tieto koláčiky sú stále vláčne a netvrdnú zásluhou troch druhou tuku.