***BUREK-PITE balkanska domaca pochutka***

POTŘEBNÉ PŘÍSADY
***CESTO*** 500g hladkej muky special***300-320ml teplej vody***2 K.L. soli ***POROVA PLNKA***2-3 pory***2 pochutkove smotany***2 vjicka***sol ***SPENATOVA PLNKA***500g cerstveho spenatu***2vajicka***150g balkanskeho syra***sol ***NA POTIERANIE***125g masla***1dcl oleja
POSTUP PŘÍPRAVY
Toto je balkanska domaca specialita,ktora sa robi na rozne sposoby. Ja robievam domace valkane cesto.Tieto plnky su u nas najoblubenejsie.Robievaju sa este z mleteho masa, kapustova a pod.
 |
Z muky,soli a teplej vody si zamiesime cesticko.Ked sa nam suroviny pekne spoja,cesto este 5min na doske spracuvavame. Vznikne nam pekne pruzne leskle cesticko,ktore potrieme troskou oleja a zabalime do folie.Nechame odpocinut 2hodiny |
 |
Zatial, kym cesticko odpociva ,pripravime si plnku.Ak si vyberete porovu, tak por si nakrajame na kusky |
 |
Do hrnca dame trosku oleja a por podusime na miernom ohni asi 15minut. Nechame vychladnut. |
 |
Do vychladnuteho poru pridame 2 pochutkove smotany a 2 vajicka .Osolime podla chuti a vsetko spolu premiesame |
 |
Rozpustime si maslo.Ja rozpustam na miernom ohni a ked ma uz peknu zlato-hnedu farbu a nadherne vonia,pridam olej a otstavim z ohna. |
 |
Ak si vyberete spenatovu plnku,tak spenatove listy umyjeme |
 |
Nakrajame nadrobno,pridame syr,vajicka a sol. Vsetko spolu premiesame |
 |
Hotova plnka |
 |
Oddychnute cesticko je krasne elasticke,dobre sa snim pracuje |
 |
Z cesta si urobime takehoto hadika,ktoreho rozdelime na 16 casti. Burek sa sklada z 3 casti. Spodna cast je zo 6 guliek. Druha cast je z 5 guliek a vrchna tiez z 5 guliek |
 |
Z kazdej casti si vyformujeme gulky |
 |
taketo gulky |
 |
A takto si ich poukladame na pomucenu dosku |
 |
Prikryjeme foliou,aby nam pocas pripravy nevyschli |
 |
A zaciname s valkanim spodnej casti na ktoru potrebujeme 6 guliek.Gulku ponorime do muky, takto ju obalime v muke |
 |
polozime na pomucenu dosku |
 |
a rozvalkame na velkost asi priemer 20cm |
 |
Vyvalkame si 6 placiek |
 |
Zacneme potierat placky s pripravenym maslom.Potrieme placku,ktora bude naspodu. Na nu polozime druhu placku,prstami jemne popritlacame,potrieme maslom a prikryjeme tretou plackou a takto vrstvime ukladame naseba-vrchna sa uz NEPOTIERA |
 |
takto kladieme naseba a prstami jemne popritlacame |
 |
takto natierame |
 |
tu je 6 placiek nachystanych na valkanie spodneho platu.Takymto istym sposobom si pripravime aj placky na druhy a vrchny plat,ale tie len s 5 gulkami |
 |
na pomucenej doske si vyvalkame spodny plat ,ktory bude trochu vacssi ako je plech.Plech si vymazeme maslom |
 |
Plat dame na vymazany plech |
 |
Pofrkame maslom |
 |
Na to dame druhy plat vo velkosti plechu,ktory je z 5 guliek |
 |
na to plnku,podla toho ktoru sme si vybrali.Toto je porova,ktoru pofrkame maslom |
 |
Treti plat ja najvacssi.Je tak asi o 30cm vacssi ako plech |
 |
Plat polozime na plnku tak,aby kraje boli zaroven plechu a stred je vlnity.Stred jemne prstami podla potreby formujeme-nadvyhujeme. |
 |
Vrchny a spodny plat takto jemne stacame-spajame kraje |
 |
Cele to pofrkame maslom.Kraje maslovackou natreme a vlozime to vyhriatej rury. pecieme na 200st priblizne 45min dozlatava |
 |
upecene do zlatava |
 |
Prikryjeme FOLIOU a utierkou a nechame postat aspon 20min |
 |
Tu su hotove aj s porovou aj spenatovou plnkou. Ja robievam naraz aspon na dva plechy. Je to narocnejsia pochutka na pripravu,ale kto sa rad pohra s cestom ako ja :) moze si potom pochutit. Je to vyborne |