moravské koláče po našom - vynikajúce!

POTŘEBNÉ PŘÍSADY
Gazdinky, všimla som si, že sú tu už nejaké moravské koláčiky, ale sú trochu inak robené ako robíme my, takže teraz po našom: Potrebujeme: 500 g polohrubej múky, 2 PL cukru, 2 žĺtky, trocha soli, 8 PL oleja, kvások z 2,5-3 dcl mlieka, 30 g kvasníc a 1 KL práškového cukru, žĺtok na potretie. Plnka: 250 g tučného tvarohu hrudkovitého, 1 žĺtok, 2 PL práškového cukru, 1 vanilkový cukor. Posýpka: 2 PL hrubej múky, 30 g obyčajného masla, 1 PL práškového cukru. Slivkový lekvár.
POSTUP PŘÍPRAVY
Takže: Nefotila som postup zarobenia cesta, napadlo ma neskôr, že sem môžem dať tento receptík, čiže fotky sú až od cesta.
Múku preosejeme (vždy!), v nej rozmiešame 2 PL cukru, triocha soli, pridáme žĺtok a zamiešame vykysnutý kvások. Nakoniec postupne zapracujeme olej, cesto dobre vypracujeme a necháme ho na teplom mieste vykysnúť.
 |
takto by to malo potom vyzerať |
 |
keď zdvojnásobí svoj objem, rozvaľkáme ho na pomúčenejj doske na hrúbku asi 1 cm a pohárom vykrajujeme koláčiky, ktoré kladieme na jemne pomastený plech ďalej od seba. |
 |
každý koláčik v strede zľahka zatlačíme |
 |
po okraji potrieme rozmiešaným žĺtkom, do ktorého pridáme 1 PL mlieka (aj dve) |
 |
spravíme si tvarohovú plnku: zamiešame spolu celý tučný tvaroh, vanilkový cukor a práškový cukor (kto chce môže dať aj žĺtko, ja nedávam) |
 |
do jamky dáme tvarohovú plnku |
 |
navrch dáme kúsok slivkového lekváru |
 |
spravíme si posýpku: zmiešame hrubú múku, práškový cukor a maslo |
 |
vznikne nám takáto tuhá hmota |
 |
nakoniec dáme na slivkový lekvár kúsok posýpky a hotovo. |
 |
dáme piecť do trúby na 180stupňov cca 20 minút, sledujeme. A takto vyzerajú keď sú hotové. Chutia fantasticky, vyskúšajte, mňam. |