CÍCEROVO - PÓROVÁ POLIEVKA (Jamie Oliver) - pre milovníčku cíceru Darinku

POTŘEBNÉ PŘÍSADY

Darinka, tak pridávam polievku, ktorá nám veľmi chutí a dúfam, že zachutí aj Tebe a ostatným žienkam, ktoré prišli na chuť cíceru... Nakoľko ja som technický antitalent , ak ju budeš variť, pridaj prosím Ťa fotografie... Potrebné prísady:1 balenie cíceru (500 g), 2 - 2,5 kg póru, 2 - 2,5 lt zeleninový vývar, 1 zemiak, 3-5 strúčikov cesnaku (podľa chuti, ja dávam aj viac), maslo, olivový olej, soľ, korenie, parmezán (nastrúhaný, cca 10 dkg – podľa chuti) (Uvedené suroviny sú na cca 5-6 litrov polievky) - ja varievam také množstvo aj pre mojich rodičov...

POSTUP PŘÍPRAVY

POSTUP:

Cícer namočíme deň vopred. Na druhý deň precedíme cez sitko, nasypeme späť do hrnca, zalejeme čerstvou vodou, pridáme 1 očistený zemiak (vraj lepšie zmäkne šupka z cíceru) a varíme cca 1 hodinu. Potom cícer znova precedíme cez sitko.

Kým sa varí cícer, pripravíme si pór (keďže ja robievam také veľké množstvo polievky, pórik si krájam deň vopred, keď namočím cícer). Odstránime vrchné listy, odrežeme aj trochu zo zelenej časti póru. Potom ho pozdĺžne prekrojíme na 1/2 a ešte raz, na 1/4. Pokrájame na tenké rezančeky.

Do hrnca dáme olivový olej, maslo, zohrejeme, pridáme cesnak nakrájaný na tenučké plátky a chvíľku opražíme. Potom pridáme pór, bude ho v hrnci veľa, ale pri pražení zmäkne a zmenší svoj obsah. Potom pridáme odkvapkaný cícer, osolíme, okoreníme, zalejeme časťou zeleninového vývaru (zvyšný si pridáme podľa potreby) a varíme cca 20-30 minút, kým nebude cícer úplne mäkký. Ja pridávam aj zemiak, ktorý sa varil s cícerom, nakrájaný nadrobno.

Keď je polievka uvarená, polovicu alebo 2/3 môžeme rozmixovať, potom spolu zmiešať. Teraz môžeme pridať zvyšok vývaru, podľa toho, akú chceme polievku hustú.Vyskúšame, či je polievka dosť korenistá a na záver pridáme nastrúhaný parmezán pre zvýraznenie chuti.

Polievka je dosť hustá, my ju mávame aj ako hlavné jedlo. Podávame na tanieri posypané parmezánom + prípadne pár kvapiek olivového oleja.