*♥*Jablčník z lineckého cesta*♥*

POTŘEBNÉ PŘÍSADY
*Cesto - 500 g múky ( zmes 250g hladká : 250g polohrubá ), 250 g Hery (maslo, Palmarin ap.), 200 g práškového cukru (v orig. recepte je 250 g, ale mne to bolo príliš sladké), 2 vajíčka, kypriaci prášok do pečiva ( PDP)* - *Plnka - 10 - 12 väčších jabĺk, citrónová šťava (1/2 citróna), 3 - 4 PL kryštálového cukru, 1 - 1,5 čL mletej škorice* *Na potretie - vajíčko*, práškový cukor na posypanie
POSTUP PŘÍPRAVY
xxx
 |
Všetky prísady na cesto dáme do misy (maslo rozkrájame) a rukou čiastočne zhnetieme. |
 |
Túto čiastočne zhnetenú masu potom vložíme do misky robota, mixéra, alebo dákej tej mašinky, ktorú asi každá z nás má. Veď mašinky nám majú uľahčiť prácu, tak nebudeme cesto gniabať ručne, nie? :)) Alebo ponúknite svojmu partnerovi - užitočný tréning rúk - nech si zamaká :-)) |
 |
Hotové vymakané cestíčko na doske už len troška prehnetieme, sformujeme ho a odložíme na hodinu do chladničky. |
 |
Stuhnuté cesto rozkrojíme na 2 časti a vyvaľkáme ich na veľkosť plechu, na ktorom budeme piecť. Ja som si cesto podložila papierom na pečenie a na ňom som ho vyvaľkala. Rovno s papierom som to švacla na plech. Postrúhané jablká ukladáme na cesto (jablká môžeme predtým trocha vyžmýkať- závisí od toho, aký máme druh). |
 |
Jabĺčka navrstvíme v hrubšej vrstve, aby koláč bol šťavnatý. |
 |
Na jablká vyžmýkame šťavu z polky citróna (môžeme aj z celého), aby nebola plnka fádna alebo mdlá. |
 |
Posypeme mletou škoricou a kryštálovým cukrom. |
 |
Na jablká položíme druhú polovicu vyvaľkaného cesta (aj toto som vyvaľkala na PNP , zrolovala som ho a tak som ho preniesla na plnku ) Pozor, cesto je krehké, ľahko sa trhá. Ale aj tak to nevadí. Ak sa to stane, môžeme v pohode trhliny či diery "zaplátať" - po upečení to nebude takmer vidieť...netreba sa preto báť :-)) |
 |
Potrieme celý jeho povrch rozšľahaným vajíčkom a dáme piecť do rúry vyhriatej na 180°C a pečieme cca 25 minút. Ale radšej pre istotu urobíme klasickú skúšku špajdľou, veď každá rúra pečie inak. |
 |
Povrch koláča má byť zlatohnedý. Pocukrujeme ho práškovým cukrom. Ja som sa troška hrajkala :-) s vystrihovaním z papiera, tak som to takto použila :-)) |
 |
Fakt chutné! :-) |