
POTŘEBNÉ PŘÍSADY
0,5kg polohrúbej múky,polovica kocky droždia,0,25l mlieka,0,10 kg masla,0,1 kg práškový cukor,2 žltka,,štipka soli,1 vanilka(alebo dreň z čerstvej),kôra z jedného citrona,5 dg hrozienok,5 dg mandlí Na potretie:vajíčko,mandľové lupienky -na posýpanie
POSTUP PŘÍPRAVY
Múku preosejeme,pridáme cukor,soľ,žltka,postrúhanú kôru z citrona,vanilku,pomrvené droždie,letné mlieko a rozpustené maslo-nie horúce.Cesto poriadne vymiesime a necháme kysnúť asi hodinu.Premiestnime na pomúčenú dosku,pridáme vopred namočené hrozienka-naj sú v rume-po slovensky ume,ktoré ale necháme odtiecť.Pridáme posekané mandle,premiesime,aby hrozienka a mandle zablúdili všade a dáme do okrúhlej formy,ktorú sme predtým poriadne vymastili.Vrch nastrihneme do tvaru kríža,potrieme rozšľahaným vajíčkom a posýpeme lupienkami mandlí.Necháme na teplom mieste dalších20-30 minút.
Pečieme vo vyhriatej rúre pri asi 160-170st.asi hodinu-skúšame špajdľou,ak nelepí,je všetko OK.
Podávame k udenému mäsu alebo veľkonočnej polievke_JUCHE
kukni recept.
DOBRU CHUT
![]() |
forma namastená olejom,pripravená na cesto |
![]() |
vložené cesto do trištvrte formy |
![]() |
už upečené,narastlo bohato |
![]() |
vyklopené z bábovkovej formy |