ŠOPSKÝ ŠALÁT - origoš recept podľa babičky

POTŘEBNÉ PŘÍSADY
paradajky * pečené papriky * šalátová uhorka * cibuľa * petržlenová vňať * soľ * vínny ocot * olivový olej * sirene (bulharský ovčí slaný syr, možno ho nahradiť bielym slaným syrom balkánskeho typu, napr. feta)
POSTUP PŘÍPRAVY
Zabudnite na šopský šalát z reštaurácie, ten nie je pravý. V origináli totiž musia byť pečené papriky, inak to má úplne inú chuť a je to len miešaný šalát so syrom.
Len tak pre zaujímavosť Šopi sú niečo ako naši Záhoráci (tiež je o nich veľa vtipov) a žijú na okraji Sofie.
 |
1. Cibuľu nakrájame na polkolieska a so soľou ju rukou v mise "pomačkáme", aby zmäkla a pustila trošku šťavy. |
 |
2. Do misy pridáme nakrájané paradajky, ... |
 |
3. ... nakrájané uhorky (určite uhorky nestrúhajte, ale nakrájajte) a ... |
 |
4. ... nakrájané pečené papriky, ktoré pripravíme podľa môjho predchádzajúceho receptu (Pečené papriky s cesnakom - delikatesa). Tento šalát je ozvláštnený práve pečenými paprikami, s obyčajnými to fakt nie je ono. Kto vyskúša, pochopí. |
 |
5. Ďalej do misy dáme posekanú čerstvú petržlenovú vňať - veľa a soľ. So soľou veľmi opatrne, lebo cibuľa je už osolená a syr, ktorý pridáme je tiež slaný. |
 |
6. Ešte ochutíme vínny octom, ... |
 |
7. ... olivovým olejom a všetko dobre premiešame. |
 |
8. Úplne na záver pridáme na vrch na malé kocky nakrájaný syr, resp. nahrubo nastrúhaný a máme hotovo. Takto to robila moja sofijská babička. Dobrú chuť! |